Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Izveštaj sa 32. Simpozijuma medicinskih sestara-tehničara onkoloških institucija Republike Srbije

By admin on November 23, 2018 in Vesti
0
0

U organizaciji Sekcije sestara u onkologiji Udruženja medicinskih sestara i babica Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije  i Kancerološke sekcije Srpskog lekarskog društva , 02. novembra 2018. u hotelu “Crowne Plaza”  u Beogradu održan je 32. Simpozijum medicinskih sestara-tehničara onkoloških institucija Republike Srbije  tradicionalno u okviru 55. Kancerološke nedelje.

Ovo je 32. put kako se medicinske sestre tehničari u onkologiji u Srbiji okupljaju  da bi se unapredila znanja iz ove multidisciplinarne oblasti medicine i zdravstvene nege u onkologiji. Ovogodišnjim programom obuhvaćene su sledeće teme:

  1. Podrška mladim ženama sa dijagnozom raka dojke koje žele potomstvo
  2. Specifičnosti zdravstvene nege pacijenata sa metastatskim tumorima
  3. Promocija zdravih stilova života kod pacijenata tokom onkološkog lečenja
  4. Iskustva u kliničkoj praksi medicinskih sestara – tehničara u onkologiji-

USMENE I POSTER PREZENTACIJE

Skupu je prisustvovalo  oko 180 učesnika iz mnogobrojnih zdravstvenih ustanova Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine koje se bave onkološkom zdravstvenom zaštitom. Učesnici su aktivno učestvovali u diskusiji i u okviru završne evaluacije pozitivno ocenili skup sa predlozima za unapređenje. Održavanje Simpozijuma pomogli su brojni sponzori.

Zaključci 32. Simpozijuma medicinskih sestara-tehničara onkoloških institucija Republike Srbije

  1. Kod mladih žena obolelih od raka dojke očuvanje fertiliteta značajno utiče na kvalitet života, pa je podrška zdravstvenog tima od izuzetnog značaja.
  2. Zdravstvena nega pacijenata sa metastatskim tumorima je kompleksna i multidisciplinarna, i pored sprovođenja najsavremenijih tehnika dijagnostike i lečenja od izuzetne važnosti su edukacija i pružanje psihološka podrška pacijentu i porodici.
  3. Insistirati na što većem broju programa KME, kao i predavanja za pacijente iz oblasti promocije zdravih stilova života kod pacijenata tokom onkološkog lečenja.
  4. Neophodno je uvođenje standarda zdravstvene nege u onkološku praksu;
  5. Potreban je veći broj sestrinskih istraživanja kao uslov sestrinske prakse zasnovane na dokazima i na sledećem Simpozijumu akcenat staviti na iskustva iz kliničke prakse medicinskih sestara.

About the Author

adminView all posts by admin

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*