Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Ambulanta za onkofertilitet

U okviru Odeljenja za suportivnu onkologiju Klinike za medikalnu onkologiju novembra 2021. godine zvanično je počela sa radom Ambulanta za onkofretilitet, nakon završetka akreditacije procedura vezana za ovu oblast. Ovde se mogu obaviti konsultacije o zaštiti plodnosti pre započinjanja hemioterapije. Želja nam je da pružimo podršku ženama kako u vezi sa donošenjem odluka za rađanjem posle lečenja maligne bolesti, u prvom redu raka dojke, tako i tokom ostvarene trudnoće. Naš tim je uključen u donošenje odluke o lečenju tumora koji se dijagnostikuju u trudnoći i prati trudnice do porođaja i kasnije, tokom nastavka lečenja osnovne bolesti.

Kako je rak dojke najučestaliji malignitet koji se javlja u žena u reproduktivnom dobu, tako je i naš fokus najviše usmeren na ove pacijentkinje. Od svih žena sa novootkrivenim rakom dojke manje od 10% njih je mlađe od 40 godina. Istovremeno, rak dojke je i najučestaliji malignitet koji se dijagnostikuje kod trudnica (ispred raka grlića materice, limfoma, raka jajnika i melanoma) i čini 40% od svih maligniteta.

Uticaj trudnoće posle obolevanja od raka dojke koji se otkriva u ranom stadijumu bolesti, kada je cilj onkološke terapije izlečenje, ispitivan je unazad više od dve decenije kroz analize ishoda lečenja mladih žena koje su naknadno zatrudnele. Mogućnost da lečenje izazove neplodnost i bojazan da bi trudnoća mogla da razbukta bolest posle operacije raka dojke najčešće zabrinjava pacijentkinje, članove njihovih porodica, ali i lekare.

U našem timu nalaze se medikalni onkolozi, hirurzi, radijacioni onkolozi, ginekolozi, patolozi, anesteziolozi, psiholozi, medicinske sestre. Nadamo se da ćemo kroz rad Ambulante za onkofertilitet izaći u susret mladim ženama koje se suočavaju sa dijagnozom raka dojke, prepoznati i odgovoriti na njihove potrebe u vezi sa zasnivanjem porodice i rađanjem.

Konsultacije vezane za onkofertilitet možete zakazati e-mailom na adresu: onkofertilitet@ncrc.ac.rs.