Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Izveštaj sa 16. Foruma za onkološke pacijente

By admin on November 29, 2022 in Vesti
0

U petak, 25. novembra u 18. časova, pred punim amfiteatrom Instituta za onkologiju i radiologiju, održan je 16. Forum za pacijente i porodicu pod nazivom „Genetičko testiranje u onkologiji: Rak dojke i trudnoća“. Forum se već  šesnaesti put održava u okviru Kancerološke nedelje, najvećeg nacionalnog skupa lekara i medicinskih sestara – tehničara iz oblasti onkologije u Srbiji. Forumu su prisustvovali pacijenti i njihovi bližnji.
Forum je otvorila dr sci med dr Ana Jovićević, epidemiolog, predsednica Radne grupe za podršku pacijentima, a dr sc. def. Svetlana Berat je predstavila neke od aktivnosti RG grupe i Savetovališta u Institutu.

Značaj genetičkog  testiranja  za nasledne maligne bolesti predstavila je dr sc. med. Mirjana Branković-Magić genetičar iz  Instituta. U  svom izlaganju upoznala je pacijente sa  osnovnim pojmovima iz genetike u onkologiji, stečenim i naslednim promenama u genima. Osvrnula se posebno  na nasledne kancerske sindrome i  istakla  najčešće,  kao što su  karcinom dojke, jajnika, debelog creva, prostate i još neke ređe tipove raka.  Posebno je istakla i   ulogu genetičkog savetovališta  u radu sa pacijentima i porodicom.

Genetičko testiranje za određivanje terapije kod malignih oboljenja predstavila je pacijentima i porodici  dr sc. Radmila Janković, N.sav. Upoznala je prisutne sa značajem genetičkog testiranja i uloge testiranja na određivanje  buduće terapije. Posebno se osvrnula na važnost testiranja kod pacijenata sa dijagnozom  karcinoma dojke i ovarijuma, malignog  melanoma, kolorektalnih karcinoma i  karcinoma pluća. Istakla je da je testiranje za ove lokalizacije besplatno i da radi za celu Srbiju u Institutu za onkologiju i radiologiju.

Medikalni onkolog, prim. dr sc.med. dr Snežana Šušnjar upoznala je auditorijum sa  rakom dojke i trudnoćom. Posebno je istakla podršku mladim pacijentkinjama najpre obolelim od raka dojke koji je otkriven u ranom stadijumu bolesti, ali i ženama sa tumorima drugih lokalizacija. O mogućnosti očuvanja plodnosti pre započinjanja lečenja tumora, u prvom redu pre primene hemioterapije, o mogućnostima rađanja nakon završetka lečenja raka dojke otkrivenog u ranom stadijumu i uticaju trudnoće na ishod lečenja raka dojke. Posebno je istakla i  ulogu savetovališta  za onkofertilitet  u radu sa mladjim ženama i njihovim partnerima.

Forum su organizovali Radna grupa za podršku pacijentima Instituta i Odeljenje za psihoonkologiju, psihosocijalnu podršku i rehabilitaciju popularno među pacijentima kao Savetovalište.

28.11.2022.

Dr sc def. Svetlana Berat

About the Author

adminView all posts by admin