Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Izveštaj sa 11. Foruma za onkološke pacijente

By Tina on November 28, 2017 in Vesti
0
0

U subotu, 11. novembra u 10. časova, pred punim amfiteatrom Instituta za onkologiju i radiologiju, održan je Forum za pacijente i porodicu pod nazivom „Ishrana i način života kod osoba obolelih od raka“. Forum se već jedanaesti put održava u okviru Kancerološke nedelje, najvećeg nacionalnog skupa lekara i medicinskih sestara – tehničara iz oblasti onkologije u Srbiji.
Forum je otvorila mr sci med dr Ana Jovićević, epidemiolog, predsednica Radne grupe za podršku pacijentima, a dr sc. def. Svetlana Berat je predstavila neke od aktivnosti ove grupe i Savetovališta u Institutu.

Temu “Ishrana osoba obolelih od raka “pacijentima je predstavila dr sci med Danijela Ristić Medić iz Centra izuzetnih vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma, Instituta za medicinska istraživanja, Univerziteta u Beogradu. Potom je mr sci med dr Ana Jovićević upoznala pacijente i članove porodice sa značajem” Fizičke aktivnosti kod osoba obolelih od raka” a dr sci med Svetlana Ristić sa:” Odvikavanjem od pušenja kod osoba obolelih od raka”.

Tokom predavanja, pacijenti i članovi porodice su imali mogućnost da nauče više o principima pravilne ishrane tokom i nakon završenog onkološkog lečenja, koriguju zablude vezane za uzimanje belančevina iz mesa, jaja, kiselo-mlečnih proizvoda, upoznaju sa kombinovanjem namirnica tokom obroka, ishranom tokom potencijalnih komplikacija lečenja (mučnine, učestalih stolica, zatvora…), upoznaju sa fizičkim aktivnostima tokom i nakon završenog lečenja, koje vrste fizičkih aktivnosti se predlažu i njihov uticaj na zdravlje, i koliko je značajno da se odviknu od pušenja i ko im sve i na koji način u tome može pomoći. Istaknuto je da kod osoba obolelih od raka fizička aktivnost i prestanak pušenja tokom i nakon onkološkog lečenja mogu povećati uspešnost primenjene terapije, unaprediti kvalitet života i smanjiti rizik od naknadnih malignih i drugih hroničnih nezaraznih bolesti.

Pacijenti su upoznati da na sajtu Instituta www.ncrc.ac.rs/vodici/ imaju brošure koje su pisali stručnjaci Instituta i u kojima mogu naći informacije o onkološkom lečenju, preporuke za ishranu i način života tokom i nakon lečenja, alternativne metode i druge teme od interesa Brošure sa različitim temama iz oblasti onkologije mogu naći i u prostorijama i na sajtu Društva Srbije za borbu protiv raka.

Forum su organizovali Radna grupa za podršku pacijentima Instituta (RG) i Odeljenje za obrazovanje i rehabilitaciju Instituta, popularno među pacijentima kao Savetovalište.

U želji da saznamo koliko smo uspeli da približimo temu, nakon završenog predavanja pacijenti su popunjavali anketu. Čak 79% pacijenata je izjavilo da je predavanje zadovoljilo njihova očekivanja, a 96% pacijenata je smatralo da je tokom predavanja čulo i naučilo nešto novo.

Učesnici Foruma su u svojim komentarima ukazali da predavanja ove vrste menjaju stavove i koriguju pogrešna shvatanja i zablude o malignoj bolesti, te da je neophodno organizovati češća predavanja i obezbediti pisani materijal (ili slajdove sa predavanja).

Iskazana je zahvalnost i organizatorima – Savetovalištu Instituta, Radnoj grupi za podršku pacijentima i rukovodstvu IORS-a za razumevanje potreba i značaja edukacije i organizovanju tribina i foruma sa različitim temama, kao i za pruženu podršku u njihovoj borbi uz malignu bolest. Kao teme za naredne predavanja pacijenti su predložili primenu alternativnih metoda kod onkoloških pacijenata, značaj psihosocijalne rehabilitacije, upoznati sa savremenim modalitetima u lečenju (novi lekovi), prevencija i lečenje limfedema kao i kvalitet života sa posebnim aspektom na pacijente koji su se izborili sa malignim oboljenjem.

Beograd, 13.11.2017.                                                                                                                                                                                                                                                                       Dr sc. def. Svetlana Berat

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*