Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Aktivnosti Odeljenja za obrazovanje i rehabilitaciju – savetovalište

By admin on April 1, 2015 in Savetovanje i podrška
0
0

Tribina “Borba protiv raka jajnika” na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije

U organizaciji Udruženja za borbu protiv raka jajnika „Progovori”, uz podršku Odeljenja za obrazovanje i reahibilitaciju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije održana je tribina „Borba protiv raka jajnika”.

Glavni cilj ove izuzetno posećene tribine je da se što više žena informiše o raku jajnika, kao i da se istakne koliko je važno da se zajedničkim snagama u što većem broju uključimo u borbu protiv ovog ginekološkog kancera.

Tribinu je otvorio direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Prof. dr Radan Džodić, koji je izrazio zadovoljstvo što je sala amfiteatra puna, jer je rak jajnika izuzetno težak oblik kancera i važno je o njemu govoriti. Takođe, on je pohvalio odabir predavača koji objedinjuju čitav proces – od otkrivanja bolesti, preko lečenja do psihosocijalne pomoći za obolelei njihove porodice.

Uvodno predavanje održao je dr Lazar Nejković (GAK „Narodni front”). On je kazao da je rak jajnika teško dijagnostikovati, jer su njegovi simptomi nespecifični. U skladu sa tim, neophodno je stalno raditi na dodatnoj edukaciji lekara koji bi trebalo da u odnosu na faktore rizika i genetsku predodređenost na vreme prepoznaju mogućnost da je reč o kanceru jajnika. „Naravno, žene moraju shvatiti značaj redovnih ginekoloških pregleda, jednom godišnje. Nekada su najčešće obolevale žene starije od 65 godina, dok u poslednje vreme nažalost sve više obolevaju mlađe žene, što predstavlja poseban problem”, istakao je Dr Nejković.

Prim. mr sc. med Suzana Vasović, direktor odeljenja kliničke laboratorije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije istakla je da je lečenje raka jajnika nedovoljno regulisano, da bi po uzoru na druge zemlje i čitavu Evropu trebalo obolelim ženama omogućiti biološku terapiju. Takođe, ona je uverena da Udruženje „Progovori” treba da nastavi da aktivno deluje, kako bi uz pomoć stručne javnosti uspelo da se izbori za rešavanje administrativnih problema i za obezbeđivanje najboljih opcija lečenja raka jajnika.

Svim zainteresovanim ženama obratila se i Aneta Ćurčić, sa odeljenja za obrazovanje i rehabilitaciju IORS, koje je objasnila na koje načina deluje Savetovalište za pacijente, kao i to koliko je važno da žene koje obole istinski poveruju u svoje izlečenje i hrabro uđu u borbu protiv kancera. Zorica Velicki, članica Udruženja „Progovori”, ispričala je svoju životnu priču i pozvala sve da se uključe u rad Udruženja „Progovori”, kako bismo zajedničkim snagama savladali sve prepreke.

Tribini su, pored pacijentkinja i članica Udruženja „Progovori”, prisustvovali i svoju podršku dale članice Udruženja za borbu protiv raka dojke „Budimo zajedno”, kao i studenti Medicinskog fakulteta.

Nakon tribine predavači su strpljivo odgovarali na brojna pitanja iz publike koja su pokrenula svojevrsnu debatu. Udruženje „Progovori” posle ove tribine brojnije je za više od 50 novih članova, koji su potpisali pristupnicu.

Preuzeto sa sajta Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika ”Progovori”

Informiši se o raku jajnika – Ušće shopping centar

U subotu, 13. decembra, članice Udruženja „Progovori”  i predstavnici Instituta za onkologiju i radiologiju svim zainteresovanim damama delile su edukativno-informativne brošure u prizemlju Ušće shopping centra. Uoči novogodišnjih praznika, veliki broj ljudi tog dana posetio je ovaj tržni centar. Upravo iz tog razloga, ovo je bila prava prilika da što više žena sazna o tome koliko je rak jajnika opasan. Takođe, naša poruka o važnosti redovnih ginekoloških pregleda dobila je puni odjek. Svi zainteresovani imali su priliku i da popune anketu o poznavanju raka jajnika, kao i da potpišu pristupnicu i na taj način se uključe u našu zajedničku borbu.

Odeljenje za obrazovanje i rehabilitaciju

Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika ”Progovori”

Izveštaj sa tribine posvećene kontroli bola

U sredu, 28. januara, u 17 časova u amfiteatru Instituta za onkologiju i radiologiju, ulica Pasterova 14 u Beogradu, održana je tribinaKako držati bol pod kontrolom kod obolelih od raka“.  Tribinu je organizovala Radna grupa za podršku pacijentima i Odelјenje za obrazovanje i rehabilitaciju Instituta.

Tribinu je otvorio i pozdravio skup, prof dr Radan Džodić koji je ukazao na značaj kontrole kancerskog bola, kao i važnost edukacije stručnjaka koji se u svojoj kliničkoj praksi bave problemom bola. Predavači su bili dr Jelena Dimitrijević, i VSS Nataša Bakić iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Predavanju su prisustvovovali i predstavnici Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika “Progovori“, Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo zajedno“, Udruženja pacijenata obolelih od malignih obolјenja debelog creva i jetre, Nacionalnog invalidskog udruženja „ILKO“ i Udruženje pacijenata od retkih tumora“UPRT“.

Predavanje je  održano pred punim amfiteatrom Instituta, pacijenata koje se nalaze na onkološkom lečenju. Tokom predavanja pacijenti i članovi porodica su imali prilike da čuju koji lekovi se koriste u lečenju  bola, koje je pravo vreme za otpočinjanje lečenja bola, kako se vrše procena i merenje bola, koja su neželјena dejstva lekova protiv bola, stvaraju li lekovi za bol zavisnost, kao i druga pitanja koja nose sa sobom nedoumicu i zablude u vezi sa otklanjanjem kancerskog bola. Predavanja su izazvala pozitivne emocije kod 88% pacijenata. Čak 70% pacijenata je izjavilo da su predavanja predstavlјena na jasan i razumlјiv način, i da su zadovolјila njihova očekivanja. Učesnici tribine su predavačima dali sledeće sugestije: da se predavanja o bolu organizuju i za stručnjake, jer često ne reaguju na žalbe pacijenata vezane za bol, da se unapredi komunikacija lekar-pacijent, ukazali da predavanja o bolu menjaju stavove, koriguju pogrešna shvatanja i zablude o bolu, te je neophodno održavati češća predavanja, kao i obezbediti pisani materijal o lečenju bola.

Iskazana je zahvalnost i koordinatoru, svim predavačima, rukovodstvu IORS-a za razumevanje potreba i značaja edukacije i organizovanju tribina sa različitim temama, kao i za pruženu podršku u njihovoj borbi uz malignu bolest.

U Srbiji svake godine od malignih bolesti oboli 37000 osoba, a 21000 umre od iste bolesti. Kancerski bol se javlјa u svim fazama maligne bolesti, s tim da se učestalost i jačina bola povećavaju kako bolest napreduje. Najčešći je simptom maligne bolesti, koji najviše plaši bolesnika i porodicu. Bol se najčešće javlјa kod primarnih tumora kostiju i metastaza tumora u kostima, tumora organa za varenje, pluća, dojke, prostate, jajnika i grlića materice. Oko 25-30% bolesnika ima jake bolove. Prema podacima

Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kancerski bol je moguće otkloniti kod većine bolesnika (70-90%). Velika je zabluda da bolesnik treba da trpi bol.  Metod SZO zasniva se na pravilnoj upotrebi lekova koji se primenjuju na najmanje invazivni način (na usta na prvom mestu), po satnici, u skladu sa jačinom bola i individualnim karakteristikama bolesnika i bolnog sindroma. Savremena medicina raspolaže znanjem i lekovima pomoću  kojih je moguće uspešno otkloniti kancerski bol u svim fazama maligne bolesti i kod većine bolesnika. Lečenje bola, međutim, zahteva strplјenje, poverenje i saradnju bolesnika, porodice i tima za lečenje bola.

30.01.2015.                                                                               

Svetlana Berat

Odelјenje za obrazovanje i rehabilitaciju

Izveštaj sa tribine ishrana kod onkoloških pacijenta

Tribina pod nazivom:Ishrana kod onkoloških pacijenata održana je 24.02.2015. godine. Tribinu je otvorio prof Džodić. Prisutnih je bilo oko 90 pacijenta. Evaluaciju popunilo 47 pacijenta.Od prisutnih pacijenta 20 %su na hospitalnom režimu lečenja ,a ostali su pacijenti koji se leče u ambulantnim uslovima , pacijenti koji su završili lečenje i članovi porodice .

Analiza evaluacije je pokazala  da su pacijenti u potpunosti zadovoljni načinom izlaganja i informacijama koje su dobili. Dali su i neke konkretne predloge  u smislu planova za buduće tribine, kao što su Alternativna terpija, Ishrana posle završenog lečenje, Ishrana i depresija, Fizička aktivnost.

Predlog je i da se izmeni termin održavanja tribine, zbog toga što hospitalizovani pacijenti u to vreme imaju  terpiske aktivnosti i večeru.

Milijana Matorčević

Odeljenje za obrazovanje i rehabilitaciju

Tribina „Podrška udruženjima pacijenata“

U amfiteatru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dana 24.03.2015. održana je tribina pod nazivom „Podrška udruženjima pacijenata“. Uz prisustvo velikog broja zainteresovanih građana, predstavnika struke i onkoloških pacijenata, po prvi put je na jednom mestu organizovano predstavljanje pet različitih udruženja pacijenata obolelih od raka. Tribinu je organizvala Radna grupa za podršku pacijentima u saradnji sa Odeljenjem za obrazovanje i rehabilitaciju IORS, a zvanično ju je otvorio direktor IORS prof. dr Radan Džodić koji je istakao značaj saradnje i unapređenje komunikacije između struke i pacijenata, odnosno njihovih predstavnika.

Na tribini je prezentovana dosadašnja podrška Odeljenja za obrazovanje i rehabilitaciju IORS i Radne grupe, a prisutnima se zvanično predstavilo pet udruženja pacijenata :

  1. Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika „Progovori“
  2. Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“
  3. Udruženje pacijenata obolelih od malignih obolјenja debelog creva i jetre
  4. Nacionalno invalidsko udruženje „ILKO“
  5. Udruženje pacijenata od retkih tumora „UPRT“.

Osim predstavlјanja cilјeva i zadataka udruženja i stručnih tela u IORS, na tribini je bilo reči i o unapređenju položaja onkoloških pacijenata, pobolјšanju komunikacije sa zdravstvenim radnicima, mogućnosti uvođenja novih terapijskih opcija i unapređenju kvaliteta života obolelih.

Radnu grupu predstavila je mr sc. med. dr Ana Jovićević, predsednik radne grupe, dok je mr sc. def. Svetlana Berat pacijentima i članovima porodice predstavila aktivnosti Odelјenja za obrazovanja i rehabilitaciju IORS, tzv. „Savetovališta“.

25.03.2015.                                                                               

Svetlana Berat

Odelјenje za obrazovanje i rehabilitaciju

Rekli su o nama (25.03.2015. godine)

Poštovana Svetlana i dr Jovićević,

Hvala Vam na gostoprimstvu na Institutu i na podršci koju pružate u realizaciji Tribina i približavanju rada Udruženja pacijentima zbog kojih i postojimo.

Veliko hvala i profesoru Džodiću koji neizostavno daje podršku svim aktivnostima Radne grupe Instituta, pa sa samim tim i nama daje podstrek za dalju saradnju svojim stručnim i ličnim zalaganjem.

Cela tribina je bila veoma interesantna, jer nemamo često priliku da se tako sadržajno upoznamo sa radom drugih udruženja iz sfere onkologije.

 Takođe, hvala Vam na izdvojenom vremenu za intervju na Studiu B uživo u programu kojim smo želeli da damo na značaju radu i zalaganjima Instituta i udruženja pacijenta u podršci pacijentima koju pružamo zajedničkim snagama.

Tribina je bila veoma posećena, što nam je zajednički cilj i želja nam je i naredna da bude jednako uspešna.

Srdačan pozdrav,

Ovarian Cancer Association Progovori

Belgrade, Serbia

office@progovori.rs

About the Author

adminView all posts by admin

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*