Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Odeljenja za obrazovanje i rehabilitaciju

By admin on April 21, 2017 in Savetovanje i podrška, Vesti
0
0

Uskršnji koncert

U sredu19. aprila od 18 časova u holu  Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu održan je tradicionalni Uskršnji  koncert. Već više godina, Uskršnje i Božićne koncerte namenjene pacijentima Instituta organizuju Sekcija za umetnost i kulturu Srpskog lekarskog društva  i Odelјenje za obrazovanje i rehabilitaciju (Savetovalište) Instituta. Unazad dve godine  muzički program za pacijente Instituta izvode  deca muzičke škole “Vatroslav Lisinski“. Koncertu je prisustvovalo 70 pacijenata.

Učesnike je ispred Instituta za onkologuju i radiologiju Srbije pozdravila dr sc. def. Svetlana Berat koja je ukazala na značaj muzike i njen svojevrsni uticaj na celokupni psihički život čoveka. Muzika može da pomogne u ublažavanju stresa, bola i straha, popravlјa raspoloženje. Istakla je da  dečja energija, energija mladosti,  poput muzike  regeneriše,  oporavlja i izaziva pozitivne emocije.

Svečano obučeni (duge haljine, svečane  košulje i pantalone…), kao da sviraju na Kolarcu, ovi mladi umetnici osnovne i srednje muzičke škole  su se potrudili da svoj talenat prikažu našim pacijentima. Kulminacija zadovoljstva je bila na kraju koncerta kada se učeniku koji je svirao kolo priključio i sam direktor muzičke škole Zoran Gotovčević na opšte zadovoljstvo pacijenata koji su kolo i zaigrali.

Na  kraju Svetlana Berat se  zahvalila  direktoru muzičke škole Zoranu Gotovčeviću,  profesorima  i učenicima i u ime direktora Instituta prof dr Radana Džodića uručila zahvalnicu.

U muzičkom programu izvedene su sledeće kompozicije:

 1. Bogdan Rajković: F.Tarega – Valcer: Kl. Igor Ivić
 2. Laura Nikolić: W. Majer .- Španski valcer: Kl. Nataša Minić
 3. Katarina Vastano: G.Popović – Pčelinja gozba: Kl. Igor Ivić
 4. Petar Mišković: A.Grete.- Polka intrermeco: Kl. Miodrag Krstić
 5. Uroš Jaćević: F.Tarega – Tango: Kl. Dragan Petrović
 6. Olivera Ognjenović: M. Đulijani – Norveška igra: Kl. Dragan Petrović
 7. Milutin Ostojić: I. Albeniz – Astorija: Kl.Miodrag Krstić
 8. Uroš Jelenković: Kanui – Dance de lutins: Kl. Dragan Petrović
 9. Jovan Stojanović: E.Sida – Bossa bab: Kl. Petar Nikolić
 10. Duo harmonika Petar Bešović i Milutin Ostojić: J. Derbenko – Romantični valcer: Kl. Aleksandar Budimir
 11. Anđela Vranić: R. De Vize: Pasakalja: Kl. Milana Benedek
 12. Trio gitara Džoplin – Uroš Jaćević, Olivera Ognjenović i Uroš Jelenković: Joplin – Zabavljač: Kl. Dragan Petrović
 13. Trio gitara Šerdel – Ana Nedeljković, Nataša Matajurc i Dijana Gligorijević: A. Piacola – L’evasion: Kl. Milan Dereta
 14. Trio harmonika AKKO – Nikola Lazarević, Miloš Obradović i Radoš Petković: Zolotarjev: Rodndo capriccioso Kl. Aleksandar Budimir

Muzika i druženje su izazvali pozitivne emocije kod pacijenata, sugerišući nam da bi ovakve večeri druženja uz muziku trebalo organizovati i češće.

Svetlana Berat

Izveštaj sa tribine Lečenje raka dojke

U sredu, 29. marta, u  16 časova u amfiteatru Instituta za onkologiju i radiologiju, održana je  tribina “Mogućnosti lečenja i psihosocijalne rehabilitacije žena sa rakom dojke“. Tribinu  su organizovali  Radna grupa za podršku pacijentima i Odeljenje za obrazovanje i rehabilitaciju Instituta.

Predavači su bili prim dr sc. med. Snežana Šušnjar, naučni saradnik, dr sc def. Svetlana Berat, i Dušanka Ćupić, strukovni fizioterapeut iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Predavanju su  prisustvovali  i predstavnici Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika “Progovori“, Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo zajedno“, Udruženja pacijenata obolelih od malignih oboljenja debelog creva i jetre, Nacionalnog invalidskog udruženja „ILKO“,Udruženje laringektomisanih pacijenata Srbije i Udruženje  pacijenata od retkih tumora“UPRT“.

Tokom predavanja pacijenti i članovi porodica su imali prilike da čuju o testiranju BRCA 1 i BRCA 2 gena, faktorima rizika za nastanak raka dojke, upoznaju  koji modaliteti lečenja su zastupljeni u lečenju  raka dojke (  hirurgija, hemioterapija, radioterapija, lečenju inhibitorima aromataze i imunobiološkoj terapiji), koja su potencijalna neželjena dejstva lekova, koje je pravo vreme za otpočinjanje lečenja,  da se upoznaju sa psihosocijalnim problemima koji se mogu javiti tokom i nakon završenog lečenja raka dojke, kao i ko sve od stručnjaka i na koji način može da im pomogne u njihovom rešavanju, nauče  mere prevencije otoka ruke i mogućnostima lečenja istog, kao i druga pitanja koja nose sa sobom nedoumicu i zablude u vezi sa lečenjem i rehabilitacijom raka dojke.

Svetlana Berat

Radionica “Danas nam je struka potrebna”

U susret  Svetskom danu borbe protiv raka jajnika koji će se ove godine obeležiti pod sloganom“Danas  nam je struka potrebna“, udruženje Progovori (Radna grupa za podršku pacijentima) i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije organizovali su edukativnu radionicu.

Na radionici su za predstavnike medija govorili  prof. Dr Radan Džodić, mr sc med. dr Ana Jovićević, prim. dr sci med Suzana Vasović, dr Petar Radlović, dr sc def. Svetlana Berat, kao i predstavnice udruženja Progovori Zorica Velicki i Gorica Đokić.

Tokom radionice je istaknuto da se rak jajnika  dijagnostikuje kod gotovo  250.000 žena u svetu godišnje,  a da  140 000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. U Srbiji oboli oko 700 žena, a oko 450 izgubi bitku sa ovom bolešću. Nema specificne simptome,  tako da se najčešće otkriju u odmakloj fazi bolesti (preko 50%). U nespecifične simptome se spadaju  nadutost, naglo povećanje telesne težine, zatvor, učestalo mokrenje, gadjenje, gorušica, bol u leđima,  bol u toku seksualnog odnosa, zatvor, neobično vaginalno krvavljenje.
Ukoliko se bolest otkrije i adekvatno leči, petogodišnje preživljavanje iznosi preko 90%, a  kada se  radi o četvrtom stadijumu bolesti petogodišnje preživljavanje je ispod 30%. Zbog toga je važno da se bolest otkrije u ranoj fazi, jer su tada i rezultati lečenja najbolji. Predstavljeni su takodje i  osnovni modaliteti u lečenju raka jajnika. Poseban akcenat je stavljen na testiranje BRCA 1 i BRCA 2 gena koji se primenjuje u otkrivanju nasledne predispozicije za maligne bolesti, ali i kod žena obolelih od raka jajnika u cilju određivanja adekvatne terapije. Istaknuto  je  da je redovan ginekološki  pregled jednom godišnje najbolja zaštita.  Predstavnici medija su bili upoznati i sa psihološkim problemima sa kojima se mogu suočiti žene obolele od raka jajnika i ko sve u savetovalištu Instituta  može da  im pomogne. Nakon završene radionice predstavnici medija su obišli Institut  Kliniku za onkološku hirurgiju, Genetičko savetovalište i Savetovalište za psihosocijalnu podršku.

Ana Jovićević

About the Author

adminView all posts by admin

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*