Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

PODRŠKA PACIJENTIMA TOKOM ONKOLOŠKOG LEČENJA

By Aleksandar on October 30, 2019 in Savetovanje i podrška, Vesti
0

Savetovalište Instituta za onkologiju i radiologiju u okviru svojih aktivnosti organizuje grupne radionice podrške (kratke psihoterapijske radionice) za pacijente. Psihoterapija u onkologiji ima za cilj da pomogne obolelim osobama da što lakše prođu kroz ono što ih očekuje u periodu od saopštavanja dijagnoze malignog oboljenja, svih faza lečenja i drugih perioda koji su za njih posebno teški. Ove radionice su omogućile da pacijenti razmene misli, osećanja i iskustava koja su se odnosila ne samo na lečenje, životne navike, već i na međuljudske odnose sa drugima, podršku, svakodnevno funkcionisanje, odnos prema oboljenju, budućnosti, sebi.

Pre otpočinjanja radionica obavljen je bar jedan individualni razgovor sa bolesnicama gde su se upoznale sa sadržajem radionica, ciljevima i značajem istih. Radionice su se održavale u biblioteci Instituta u poslepodnevnim časovima od 16-18h, u periodu od 02.09.- 07.10.2019. Radionicama je u kontinuitetu prisustvovalo od 8-12 pacijentkinja.

Pacijentkinje su iskazale zadovoljstvo novim vidom aktivnosti Savetovališta, predložile da radionice budu kontinuirana aktivnost, kao i da veći broj bolesnica bude informisano o ovoj vrsti aktivnosti u Institutu. Dale su i sugestiju da se radi više na korigovanju zabluda kada je reč o mentalnom zdravlju.
Grupu podrške za onkološke pacijente je vodila dr sc def. Svetlana Berat, psihoterapeut pod supervizijom.

dr sc def. Svetlana Berat

About the Author

AleksandarView all posts by Aleksandar