Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Učestvovanje IORS-a na 2. AFA nedelji inovacija

By Aleksandar on June 27, 2019 in Istraživanja i edukacija, Vesti
0
0

U Beogradu je od 20-24.maja 2019. održana 2. AFA Nedelja inovacija sa temom “Kako inovacije doprinose razvoju ekonomije i društva”. Nedelja inovacija je okupila renomirane domaće i inostrane stručnjake inovatore, korporativne lidere, predstavnike vlade, institucija, akademske i startap zajednice, koji su predstavili najinovativnije ideje i trendove u nauci, tehnologiji, dizajnu, istraživačko-razvojnoj delatnosti, obrazovanju i budućnosti zapošljavanja sa posebnim fokusom na pronalaženju ravnoteže između ekonomskog rasta i rešavanja društvenih i ekoloških izazova, kao i stvaranju društva jednakih mogućnosti. Na Drugoj AFA nedelji inovacija je učestvovalo preko 70 govornika iz Srbije kao i gosti iz različitih zemalja, od Urugvaja, preko Nemačke, Izraela do Australije a ukupan broj posetilaca bio je preko 500.

Dr Ana Krivokuća, naučni saradnik Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, predstavila je program uvođenja protokola za genetičko testiranje naslednog karcinoma dojke i jajnika upotrebom inovativne tehnologije – nove generacije sekvenciranja. Uvodjenje nove tehnologije omogućilo je formiranje jedinstvenog centra na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije koji za potrebe ispitanika sa naslednim karcinomom dojke i jajnika sprovodi panelno geneticko testiranje u rutinskoj dijagnostici kao i kompletno prateće genetičko savetovanje. Ovakva inicijativa otvara mogucnosti uvodjenja populacionih genetickih skrininga za karcinom dojke sto bi u buducnosti značajno doprinelo prevenciji, ranoj dijagnostici i smanjenju stope smrtnosti od karcinoma dojke u Srbiji.

Članovi žirija za dodelu nagrada za inovacije bili su: Jelena Galić predsednica Izvršnog odbora AIK banke, prof. dr Dragan Lončar, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, Kori Udovički, CEVES, Nebojša Đurđević, Inicijativa Digitalna Srbija, Željka Motika advokat i suosnivač Srpske blockchain inicijative, Toplica Spasojević, SPK Privrednik, prof. dr Zoran Ševarac, Fakultet Organizacionih Nauka. Za predstavljeni program Dr Ana Krivokuća je, u ime Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dobila nagradu za najinovativniju inicijativu 2019. godine. Dodeli priznanja od strane Organizacionog odbora prisustvovali su naučni savetnik Dr sc Radmila Janković, rukovodilac Službe za naučno-istraživačku i obrazovnu delatnost i Prof Dr Danica Grujičić, VD direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

About the Author

AleksandarView all posts by Aleksandar

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*