Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Izveštaj sa Kongresa “Značaj i uloga radiološkog tehničara u radioterapijskom tretmanu dece – važnost pozicioniranja i imobilizacije”

By admin on April 10, 2017 in Vesti
0
0

Izveštaj sa Kongresa sa “Značaj i uloga radiološkog tehničara u radioterapijskom tretmanu dece – važnost pozicioniranja i imobilizacije”,   koji  je održan  u  Amfiteatru  IORS-a  od   31.03.-02.04.2017.god.

Viši radiološki tehničari Dnevne bolnice radioterapije su organizovali Kongres na temu „Značaj i uloga radiološkog tehničara u radioterapijskom tretmanu dece – važnost pozicioniranja i imobilizacije“  na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije,  u periodu od 31.03.-02.04.2017. godine. Kongres je održan po ESTRO/IAEA programu Best Practice in Radiation Oncology – Train The RTT Trainers. Kongres je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta i nosio je 12 poena za predavače i 6 za učesnike.

Specijalna gošća i predstavnik ESTRO-a je bila Michelle Leach sa Trinity College iz Irske.

Na kongresu su učestvovali radiološki tehničari iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, kao i kolege iz drugih radioterapijskih centara u Srbiji: Sremska Kamenica, Kragujevac, Kladovo, Niš. Na naše veliko zadovoljstvo bili su prisutni i prof. Dr Milan Milanović, šef studijskog programa Strukovni medicinski radiolog i mr sci med Kalina Paunović Mladenović sa Visoke  zdravstvene škole strukovnih studija,  studenti završne godine  Visoke zdravstvene škole strukovnih sudija u Beogradu, odsek Strukovni medicinski radiolog , i  vrt Ilija Čurić, Predsednik Srpskog udruženja radioterpijskih tehničara.  Predavači su bili stručnjaci iz svojih oblasti u okviru multidisciplinarnog lečenja dece sa malignim bolestima  sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Teme su obuhvatile sve aspekte u pedijatrijskoj radioterapiji, uključujući i sve procedure. Počevši od određivanja pozicije i imobilizacije, izvođenja Ro i CT simulacije, zatim planiranja, verifikacije do izvođenja samog radioterapijskog tretmana. Velika važnost dala se psihološkoj pripremi deteta i roditelja pa su za predavanja bili angažovani psiholog i pedijatar. U okviru boljeg razumevanja teme , od strane radiologa prikazana su tri slučaja najčešćih lokalizacija RT dece. Na kongresu su učestvovale i medicinske sestre sa pedijatrijske službe kao i anesteziolozi koji su nam ukazali na važnost i specifičnost njihovog posla , pri izvođenju RT dece u anesteziji .

Kongres je realizovan na veliko zadovoljstvo svih učesnika uz veliku pomoć:

Direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije:  Prof dr   Radan Džodić

Direktora kursa: Ass dr sci med Suzana Stojanović – Rundić, načelnik Dnevne bolnice radioterapije,  Nacionalni predstavnik u IAEA

Stručnog odbora:

  1. Doc dr Marina Nikitović, Pomoćnik direktora za obrazovnu i naučnoistraživačku delatnost
  2. Doc dr Vesna Plešinac – Karapandžić, Direktor klinike za radiološku okologiju i dijagnostiku
  3. Vrt Nikola Gavrilović, glavni tehničar odeljenja Dnevne bolnice radioterapije

Organizacionog odbora:

  1. Vrt Jovan Stevanović, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije
  2. Vrt Mirjana Milinčić
  3. Vrt Jelena Dragićević

About the Author

adminView all posts by admin

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*