Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke – 20. mart 2019.godine.

By admin on March 22, 2019 in Vesti
0
0

 

Tribina „PREVENCIJA KAO PRIORITET“

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Evropa Dona Srbija organizovala je 20.03. 2019, tribinu pod nazivom ”Prevencija kao prioritet” pod pokroviteljstvom Ministarstva Zdravlja republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za onkologiju Vojvodine a uz podršku farmaceutske kuće ROCHE i kompanije TWIST MED.

Cilj tribine bio je da se javnost i novinari upoznaju sa značajem prevencije kroz redovne, periodične i organizovane preglede i ulogom dijagnostike u ranom otkrivanju raka dojke.

Učesnici tribine bili su prof.dr Dragana Bogdanović Stojanović, prof. dr Ferenc Vicko, doc. dr Verica Jovanović direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, dr Dragana Jovićević i Jasmina Lukić.

Dr Stanislava Otašević predsednica Evropa dona Srbija pozdravila je prisutne uz naznaku da je „Rak dojke najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji“. Da su „Stope obolevanja od raka dojke u Srbiji blizu prosečnim evropskim stopama, ali je stopa umiranja od raka dojke vrlo visoka, druga u Evropi, odmah posle Severne Makedonije. Osnovni razlog ovakve situacije je da se rak dojke i dalje otkriva u odmakloj fazi. U većini razvijenih zemalja, stope smrtnosti su značajno smanjene zahvaljujući  ranom otkrivanju i blagovremenoj primeni adekvatnog lečenja“ istakla je dr Otašević.

„Nažalost rak dojke je za sada nemoguće prevenirati, za razliku od raka grlića materice. Jedino je moguće ranom dijagnostikom sprečiti razvoj bolesti i fatalan ishod. Dosadašnje statistike kažu da rak dojke otkriven u fazi kada je veličine do 1cm je praktično izlečiv, odnosno desetogodišnje preživljavanje je 95%“ rekla je Prof. dr Dragana Bogdanović Stojanović i istakla da je „Zlatni standard“ dijagnostike oboljenja dojke je mamografija, pregled koji jedini može da vidi prapočetak karcinoma. Ova vrsta pregleda se obavlja rutinski prvi put sa 40 godini života i predstavlja ličnu kartu tkiva dojke, a filmove je neophodno pažljivo čuvati zbog budućeg poređenja. Sam pregled zahteva manju kompresiju, pa ga je preporučljivo raditi u prvoj polovini ciklusa. Zračenje o kome se mnogo priča je minimalno, ekvivalentno jednom prekookeanskom letu avionom. Naravno uvek je neophodno proveriti kod kog lekara se ide i na kakvom aparatu radi“. Dodala je da je „Ultrazvučna dijagnostika veoma zastupljena danas jer je neinvazivna i bezbolna, ali ima svoje limite jer je subjektivna  metoda, zavisi od znanja i iskustva lekara koji obavlja pregled“.

 

„Prevencija malignih bolesti je od velikog javnozdravstvenog značaja i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti. Prevencija faktora rizika je ključni metod za suzbijanje malignih bolesti, a skrining mamofrafija žena ciljne populacije je zlatni standard za rano otkrivanje ili postavljanje dijagnoze raka dojke. U Srbiji, prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, od raka dojke godišnje oboli oko 4000 žena i premine oko 1600 žena. Ovaj podatak jasno ukazuje na neophodnost sprovođenja preventivnih mera, a naročito potrebu za programom ranog otkrivanja raka, što je prepoznato od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije uvođenjem organizovanog skrininga raka dojke. Skrining test u programu organizovanog skrininga raka dojke je mamografija, koju treba uraditi jednom u dve godine; ciljna populacija su žene uzrasta 50-69 godina. U toku je četvrti ciklus organizovanog skrininga raka dojke” rekla je docent dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i naglasila da je “osnovni cilj programa rano otkrivanje ove bolesti, što daje veće šanse za izlečenje i očuvanje kvaliteta života obolelih žena. Od početka organizovanog skrininga raka dojke do kraja 2018. godine, prema podacima Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” otkriveno je oko 850 karcinoma dojke”.

Dr Dragana Jovićević epidemiolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije je rekla da „Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo Institut za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS),  najznačajniji motiv žena za odlazak na preventivni pregled dojki je preporuka lekara, na prvom mestu ginekologa.  Više od polovine žena navodi da su o raku dojke razgovarale sa svojim lekarom, iako taj razgovor nije uvek bio motiv za odlazak na pregled. Ispitanice navode i da na preglede idu zato što vode računa o svom zdravlju. Pre desetak godina,  glavni motiv žena za odlazak na pregled bila je preporuka prijateljice ili poruka iz medija; u međuvremenu, zahvaljujući aktivnosti sprovedenih u sklopu Nacionalnog programa skrininga raka dojke, uloga zdravstvenih radnika se značajno povećala.“ istakavši da „ Kao razloge zbog kojih ne odlaze redovno na preglede, žene navode da nisu imale problema od strane dojki kao i da u porodici nije bilo raka dojke, što ukazuje na nedovoljnu informisanost žena o skriningu raka dojke – preventivne preglede treba da rade sve žene određenih godina starosti, bez obzira na to što nemaju tegobe i nemaju srodnike obolele od raka. Nedovoljna informisanost postoji i po pitanju prepoznavanja simptoma raka dojke, značaja genetskih faktora i značaja mamografije“. Uputila je preporuku da je “potrebno podstaći i unaprediti uključivanje lekara u savetovanje pacijentkinja o skriningu. Ovo se odnosi prvenstveno na dodatno uključivanje lekara opšte prakse, uz kampanje i značajnu podršku medija.“

About the Author

adminView all posts by admin

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*