Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Sertifikat Evropske mreže za kontrolu kvaliteta – genetičko testiranje za Lynch-ov sindrom

By admin on October 21, 2021 in Vesti
1

Odsek genetičkog savetovališta za nasledni kancer, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije ušao je u krug prestižnih centara koji su sa maksimalnim brojem poena sertifikovani za genotipizaciju i interpretaciju genskih varijanti povezanih sa sindromom naslednog nepolipoznog kolorektalnog karcinoma (Linčov sindrom) od strane evropske mreže za kontrolu kvaliteta u molekularnoj genetici – European Molecular Genetics Quality Network (EMQN).

EMQN je organizacija koja promoviše kvalitet genetičkog testiranja uspostavljanjem i širenjem najbolje prakse, i pruža akreditovanu (ISO 17043) spoljnu procenu kvaliteta (External quality assessment, EQA) laboratorijama širom sveta. Kao neprofitna organizacija, EMQN obezbeđuje sigurnost u pouzdanost, tačnost i uporedivost dijagnostičkih molekularno-genetičkih laboratorijskih testova.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije je uz EMQN sertifikat postao jedini sertifikovani centar u Srbiji za izvođenje genetičkog laboratorijskog testa i puno kliničko tumačenje dobijenih rezultata za nasledni karcinom debelog creva. U saradnji sa drugim klinikama i odeljenjima Instituta, našim pacijentima nudimo najsavremeniji pristup genetičkim analizama primenom novih tehnologija, genetičko savetovanje pre i nakon izvodjenja testa kao i adekvatno kliničko zbrinjavanje.

About the Author

adminView all posts by admin