Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Izveštaj sa 12. Foruma za onkološke pacijente

By admin on November 21, 2018 in Vesti
0
0

U subotu, 03. novembra u 10. časova, pred punim amfiteatrom Instituta za onkologiju i radiologiju, održan je 12. Forum za pacijente i porodicu pod nazivom „Ishrana i način života kod osoba obolelih od raka“. Forum se već dvanaesti put održava u okviru Kancerološke nedelje, najvećeg nacionalnog skupa lekara i medicinskih sestara – tehničara iz oblasti onkologije u Srbiji. Forumu su prisustvovali pacijenti i njihovi članovi porodice, i stručnjaci Instituta i gosti – medicinske sestre iz Crne Gore.
Forum je otvorila dr sci med dr Ana Jovićević, epidemiolog, predsednica Radne grupe za podršku pacijentima, a dr sc. def. Svetlana Berat je predstavila neke od aktivnosti ove grupe i Savetovališta u Institutu.
Temu “Ishrana osoba obolelih od raka“ predstavila je prof dr Jagoda Jorga, profesor Medicinskog univerziteta u Beogradu.
U okviru komlementarnih metoda u onkologiji, dr sc def. Svetlana Berat govorila je o temi “Relaksacija kod onkoloških pacijenata”, a potom i praktično izvela vežbu relaksacije tela koju su pacijenti odlično prihvatili.
Viši fizioterapeut Dušanka Ćupić govorila je o značaju fizičke aktivnosti kod osoba obolelih od raka.
Tokom Foruma, prisutni su imali mogućnost da nauče više o principima pravilne ishrane, piramidi ishrane, kombinovanju namirnica tokom obroka i zabludama vezanim za konzumiranje mesa, jaja i mlečnih proizvoda i naučili šta su to bezbedne namirnice. Upoznali su se sa značajem fizičkih aktivnosti, vrstama fizičkih aktivnosti koje se predlažu i njihovom uticaju na zdravlje. Istaknuto je da, kod osoba obolelih od raka, fizička aktivnost tokom i nakon onkološkog lečenja može povećati uspešnost primenjene terapije, unaprediti kvalitet života i smanjiti rizik od naknadnih malignih i drugih hroničnih nezaraznih bolesti.
Forum su organizovali Radna grupa za podršku pacijentima Instituta i Odeljenje za obrazovanje i rehabilitaciju Instituta, popularno među pacijentima kao Savetovalište.
U želji da saznamo koliko smo uspeli da približimo temu, nakon završenog predavanja pacijenti su popunjavali anketu. Čak 85% pacijenata je izjavilo da je predavanje zadovoljilo njihova očekivanja, a 96% pacijenata je smatralo da su prezentacije bile jasne i da su tokom predavanja čuli i naučili nešto novo.
Iskazana je zahvalnost i organizatorima – Savetovalištu Instituta, Radnoj grupi za podršku pacijentima i rukovodstvu IORS-a za razumevanje potreba i značaja edukacije i organizovanju tribina i foruma sa različitim temama, kao i za pruženu podršku u njihovoj borbi uz malignu bolest. Kao teme za naredne predavanja pacijenti su predložili primenu alternativnih i komplementarnih metoda kod onkoloških pacijenata, značaj psihološke podrške, neželjene efekte tretmana, kao i kvalitet života sa posebnim akcentom na pacijente koji su se izborili sa malignim oboljenjem.
Pacijenti su upoznati da prate na sajtu Instituta aktivnosti Radne grupe za podršku pacijentima i Savetovališta. Istaknuto je da na www.ncrc.ac.rs/vodici/ imaju brošure koje su pisali stručnjaci Instituta i u kojima mogu naći informacije o onkološkom lečenju, preporuke za ishranu i način života tokom i nakon lečenja, alternativne metode i druge teme od interesa. Brošure sa različitim temama iz oblasti onkologije mogu naći i u prostorijama i na sajtu Društva Srbije za borbu protiv raka.

 

Beograd, 06.11.2018.

 

Dr sc. def. Svetlana Berat

About the Author

adminView all posts by admin

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*