Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

PREDAVANJA ZA HOSPITALIZOVANE PACIJENTE

By Aleksandar on October 30, 2019 in Savetovanje i podrška, Vesti
0

U organizaciji Odeljenja za obrazovanje i rehabilitaciju, tokom septembra i oktobra 2019. g. sproveden je seminar za pacijente i članove njihovih porodica. Program edukacije i podrške pod nazivom “Živeti sa rakom“ primenjen je četvrti put u kontinuitetu za pacijente i članove porodice koji se nalaze na hospitalnom lečenju. Sadržaj i način organizacije seminara osmišljeni su na osnovu iskustva i predloga pacijenata iz ranije realizovanih programa za edukaciju i podršku pacijentima. Program realizuje multiprofesionalni tim Istituta: defektolozi, lekari različitih specijalnosti, medicinske sestre, psiholog, socijalni radnik, fizioterapeut, nutricionista. Program je realizovan u poslepodnevnim satima kada su pacijenti manje izloženi dijagnostičkim i drugim procedurama.

Obrađivane su različite teme koje interesuju onkološke pacijente: kako nastaje maligna bolest, koji faktori rizika dovode do nastanka oboljenja, kako se maligno oboljenje dijagnostikuje i leči, principima pravilne ishrane. Pacijenti su se tokom seminara upoznali i sa očekivanim psihološkim reakcijama, kako se nositi sa strahovima, kako se adaptirati na promene koje sobom nosi maligno oboljenje, koji su izvori podrške u društvu, kako se leči bol, CAM i kliničkim ispitivanjima u onkologiji.

Informacije o malignoj bolesti, lečenju, posledicama lečenja i psihoemotivna podrška kako stručnjaka, tako i pacijenata, predstavljaju moćno oružje u borbi sa malignom bolešću. Polaznici seminara su istakli da im je program edukacije i podrške omogućio: aktivnije učešće u lečenju, bolje razumevanje protokola i procedura lečenja, tegoba i problema, bolju komunikaciju sa stručnjacima, veće zadovoljstvo lečenjem, bolju socijalnu participaciju i kvalitetniji život uz malignu bolest.

dr sc def. Svetlana Berat

30.10.2019.

About the Author

AleksandarView all posts by Aleksandar