Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Izveštaj sa tribine: “Ishrana i način života kod obolelih od raka“

By Aleksandar on June 19, 2019 in Savetovanje i podrška, Vesti
0
0

U utorak, 18. juna u 16. časova, pred punim amfiteatrom Instituta za onkologiju i radiologiju, održana je tribina za pacijente i porodicu pod nazivom „Ishrana i način života kod osoba obolelih od raka“.

Tribinu je otvorila dr sc. def. Svetlana Berat umesto predsednice Radne grupe za podršku pacijentima dr sci med dr Ane Jovićević i predstavila neke od aktivnosti ove grupe i Savetovališta u Institutu.

Temu “Ishrana osoba obolelih od raka“ predstavila je Anđelka Ranković, viši nutricionista-dijetetičar, a viši fizioterapeut Dušanka Ćupić govorila je o značaju fizičke aktivnosti kod osoba obolelih od raka.

Tokom Foruma, prisutni su imali mogućnost da nauče više o principima pravilne ishrane, piramidi ishrane, kombinovanju namirnica tokom obroka i zabludama vezanim za konzumiranje mesa, jaja i mlečnih proizvoda i naučili šta su to bezbedne namirnice.

Upoznali su se sa značajem fizičkih aktivnosti, vrstama fizičkih aktivnosti koje se predlažu i njihovom uticaju na zdravlje. Istaknuto je da kod osoba obolelih od raka, fizička aktivnost tokom i nakon onkološkog lečenja može povećati uspešnost primenjene terapije, unaprediti kvalitet života i smanjiti rizik od naknadnih malignih i drugih hroničnih nezaraznih bolesti.

Pacijenti su dobili i pisani material sa ciljem da se ove značajne teme što više približe pacijentima i porodici. Takođe, dobili su i telephone podrške profesionalaca i institucija koji im mogu pomoći, kao i web sajtove udruženja pacijenata.

Nakon predavanja pacijenti su posluženi osvežavajućim napitkom (kafa, čaj, sok…) kako bi se družili i uz kafu razmenili iskustva.

Forum su organizovali Radna grupa za podršku pacijentima Instituta i Odeljenje za obrazovanje i rehabilitaciju Instituta, popularno među pacijentima kao Savetovalište.

Dr sc def. Svetlana Berat

About the Author

AleksandarView all posts by Aleksandar

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*