Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

IZVEŠTAJ SA 36. SIMPOZIJUMA MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA ONKOLOŠKIH INSTITUCIJA REPUBLIKE SRBIJE

By admin on December 28, 2023 in Vesti
0

U organizaciji Sekcije sestara u onkologiji Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Kancerološke sekcije Srpskog lekarskog društva, 01.i 02.decembra  2023.godine u renoviranom  “Sava centru ” u Beogradu, održan je 36. Simpozijum medicinskih sestara-tehničara onkoloških institucija Republike Srbije, tradicionalno u okviru jubilarne  60. Kancerološke nedelje.

Ovo je 36. put kako se medicinske sestre tehničari u onkologiji u Srbiji i regionu  okupljaju da bi se unapredila znanja iz ove multidisciplinarne oblasti medicine i zdravstvene nege u onkologiji.

Ovogodišnjim programom obuhvaćene su sledeće teme:

  1. Multidisciplinarni pristup u lečenju i zdravstvenoj nezi obolelih od ranog karcinoma dojke
  2. Novine u lečenju i zdravstvenoj nezi pacijentkinja obolelih od karcinoma jajnika
  3. Iskustva u kliničkoj praksi medicinskih sestara – tehničara u onkologiji – usmene i poster prezentacije
  4. Savremeni pristup u lečenju i zdravstvenoj nezi obolelih od sarcoma
  5. Multidisciplinarni pristup u lečenju i zdravstenoj nezi obolelih od ranog i lokalno uznapredovalog karcinoma pluća

Na Simpozijumu je prisustvovalo ukupno 287 učesnika iz mnogobrojnih zdravstvenih ustanova Srbije, Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i Republike  Severne Makedonije, koje se bave onkološkom zdravstvenom zaštitom.

Predsednik i  sekretar  Sekcije sestara u onkologiji Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srbije, Dragana Kodžo, master stukovna sestra, specijalista kliničke nege i Slađana Sokolović, viša medicinska sestra su  otvorili Simpozijum.

Učesnicima se obratila NJ.K.V. Princeza  Katarina koja je pozdravila skup. Ispred Ministarstva zdravlja Republike Srbije obratila se Ministarka zdravlja profesorka Danica Grujičić. Skup su  takodje pozdravili  Predsednik Kancerološke sekcije Profesor Ivan Marković, Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Docent  dr Milan Žegarac, Predsednica  Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Republike Srbije Vesna Jocić, Rukovodilac Odseka Visoke zdravstvene  škole mr sci. dr med. Igor Dimitrijev i Glavna sestra  Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Mirjana Gavrilović, diplomirani defektolog,viša medicinska sestra.

Hor Hrama Svetog Save pod dirigentskom palicom dr Katarine Stanković upriličio je ceremoniju Svečanog otvaranja izvođenjem Himne Republike Srbije i kompozicijom Ovo je Srbija.

Ukupno je bilo 43.rada, a u okviru sesije – Iskustva u kliničkoj praksi medicinskih sestara – tehničara u onkologiji čuli smo 18. Usmenih  prezentacije,kao i 1. Poster prezentaciju.

Predavači su putem prezentacija prikazali širok spektar sestrinskih aktivnosti iz oblasti zdravstvene nege u onkologiji, novine i iskustva iz kliničke prakse, ukazali na značaj multidisciplinarnog pristupa kao i značaj kontinuirane edukacije onkoloških sestara. Učesnici su aktivno učestvovali u diskusiji i u okviru završne evaluacije pozitivno ocenili skup sa predlozima za unapređenje.

 

 

Predsednik Sekcije sestara u onkologiji UMSTBS

Dragan Kodzo,strukovni master medicinska sestra,

Specijalista Kliničke nege

Sekretar Sekcije sestara u onkologiji UMSTBS

Predsednik organizacionog odbora Simpozijuma

Slađana Sokolović,vms

About the Author

adminView all posts by admin