Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Извештај са 16. Форума за онколошке пацијенте

By admin on 29 новембра, 2022 in Vesti
0

У петак, 25. новембра у 18. часова, пред пуним амфитеатром Института за онкологију и радиологију, одржан је 16. Форум за пацијенте и породицу под називом „Генетичко тестирање у онкологији: Рак дојке и трудноћа“. Форум се већ  шеснаести пут одржава у оквиру Канцеролошке недеље, највећег националног скупа лекара и медицинских сестара – техничара из области онкологије у Србији. Форуму су присуствовали пацијенти и њихови ближњи.
Форум је отворила др сци мед др Ана Јовићевић, епидемиолог, председница Радне групе за подршку пацијентима, а др сц. деф. Светлана Берат је представила неке од активности РГ групе и Саветовалишта у Институту.

Значај генетичког  тестирања  за наследне малигне болести представила је др сц. мед. Мирјана Бранковић-Магић генетичар из  Института. У  свом излагању упознала је пацијенте са  основним појмовима из генетике у онкологији, стеченим и наследним променама у генима. Осврнула се посебно  на наследне канцерске синдроме и  истакла  најчешће,  као што су  карцином дојке, јајника, дебелог црева, простате и још неке ређе типове рака.  Посебно је истакла и  улогу генетичког саветовалишта  у раду са пацијентима и породицом.

Генетичко тестирање за одређивање терапије код малигних обољења представила је пацијентима и породици  др сц. Радмила Јанковић, Н.сав. Упознала је присутне са значајем генетичког тестирања и улоге тестирања на одређивање  будуће терапије. Посебно се осврнула на важност тестирања код пацијената са дијагнозом  карцинома дојке и оваријума, малигног  меланома, колоректалних карцинома и  карцинома плућа. Истакла је да је тестирање за ове локализације бесплатно и да ради за целу Србију у Институту за онкологију и радиологију.

Медикални онколог, прим. др сц.мед. др Снежана Шушњар упознала је аудиторијум са  раком дојке и трудноћом. Посебно је истакла подршку младим пацијенткињама најпре оболелим од рака дојке који је откривен у раном стадијуму болести, али и женама са туморима других локализација. О могућности очувања плодности пре започињања лечења тумора, у првом реду пре примене хемиотерапије, о могућностима рађања након завршетка лечења рака дојке откривеног у раном стадијуму и утицају трудноће на исход лечења рака дојке. Посебно је истакла и  улогу саветовалишта  за онкофертилитет  у раду са млађим женама и њиховим партнерима.

Форум су организовали Радна група за подршку пацијентима Института и Одељење за психоонкологију, психосоцијалну подршку и рехабилитацију популарно међу пацијентима као Саветовалиште.

28.11.2022.

Др сц деф. Светлана Берат

About the Author

adminView all posts by admin