Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Prvi masterklas ESO-EONS za region Istočne Evrope i Balkana

By admin on November 14, 2018 in Vesti
0
3

U Budipešti , Mađarska u periodu od 20. do 22. septembra 2018 godine, održan je prvi masterklas Evropske škole onkologije i Evropskog udruženja sestara u onkologiji (ESO-EONS) za region Istočne Evrope i Balkana. Kao učesnik sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije izabrana je VMS Nataša Bakić, od strane ESO-EONS. Od 130 kandidata koji su aplikovali za ovaj grant, odabrana je 41 medicinska sestra iz 14 zemalja istočne Evrope i Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Gruzija, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovenija).
Skup je okupio najemeninetnije predavače EONS i ESO.
Po prvi put edukacija Evropskog udruženja medicinskih sestara bila je bazirana na kurikulumu za medicinske sestre (EONS Cancer Nursing Education Framework). Program je uključivao sadržaje iz svih osam modula ovog kurikuluma uključujući najsavremenije prezentacije iz oblasti nege i lečenja pacijenata na hemioterapiji, target terapiji, radioterapiji i imunološkoj terapiji.
Programom su obuhvaćene teme kao što su stilovi života i promocija zdravlja kod pacijenata sa karcinomom, komunikacija medicinskih sestara sa pacijentima i porodicom, ali i profesionalna komunikacija, palijativno zbrinjavanje i suportivna onkologija, urgentna stanja u onkologiji, a kroz radionice i prikaze slučajeva obrađene su i teme o lečenju simptoma, psihosocijalnoj podršci, kulturološkim i etičkim dilemama. Vođena je i diskusija o problemima sa kojima se profesionalno medicinsko osoblje susreće u svakodnevnoj kliničkoj praksi, a to su sigurnost na radu kao i sindrom sagorevanja.

 

Učesnik skupa
VMS Nataša Bakić

About the Author

adminView all posts by admin

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*