Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

IN MEMORIAM Prof.dr Radan Džodić (1952 – 2020)

By Aleksandar on July 8, 2020 in Vesti
5

Дана 21. 06. 2020. године напустио нас је наш поштовани и драги Проф. Др Радан Џодић, који је оставио неизбрисив траг у нашем Институту и српској медицини.
Проф. др Радан Џодић, од оца Радослава и мајке Вучице Кучевић, рођен је 2. новембра 1952. године на Голији, у Плешину. Основну школу и гимназију завршио је у Новом Пазару. Дипломирао је на Медицинском факултету Универзитета у Београду (МФУБ) 1978. године, а од 16. маја 1979. запослен је на Институту за онкологију и радиологију Србије (ИОРС). А хиругију је, како је умео да каже, почео да тренира још на 3. години студија, уз проф. Милићевића у ИОРС. Специјализацију опште хирургије завршио је 1984. године на МФУБ. Током специјализације 1981. године преко МФ добија стипендију Француске владе за усавршавање у ИГР, где је како је поносом говорио, учио хирургију штитасте жлезде и главе и врата од најбољег, доајена, Др Жана Лакура, који му је понудио да размисли да остане у Француској. Размислио је, захвалио се и вратио се у Београд у години када су му се родили близанци, Вељко и Ксенија.

Магистрирао је из области ендокрине хирургије 1990, а докторирао 1994. године. У звање доцента на Катедри хирургије МФ изабран је 1995. када се поново враћа из Француске и постаје Начелник хирургије ИОРС. Ванредни професор, одговорни наставник за онколошку хирургију на Катедри хирургије МФУБ и шеф последипломске Катедре онкологије МФУБ постао је 1999. а од 2002. је субспецијалиста онкологије. 2005. је изабран у звање редовног професора МФУБ.
Европска школе онкологије 2017. изабрала га је за професора хирургије рака дојке, меланома и хирургије главе и врата (ESO-CORE faculty member).
Усавршавао се у Француској и Јапану. У Француској је радио у неколико наврата у Институту Gustave Roussy, Villejuif (1981, 1985, 1986, 1989. и 1994. године), где се усавршавао из области превентивне, куративне, реконструктивне, циторедуктивне, метастатске хирургије и палијативне хирургије и експерименталне онкологије. У Јапану је боравио 2006. и 2009. године у „Noguchi Тhyroid Hospital“ у Бепуу (др Shiro Noguchi), „Kuma Hospital“ у Кобеу (проф. др Akira Miyauchi) и у Универзитету у Нагасакију (проф. др Shunichi Yamashita).
Као наставник на МФУБ, никада није пропсутио вежбе и предавања. То је сматрао својим позивом, чашћу и задовољством. И то су генерације његових студената цениле и награђивале.
Формирао је и руководио додипломским предметима Принципи онколошке хирургије и Клиничка онкологија. Подржао је увођење специјализације Интернистичка онкологија 2014. године, а 2016. је са Проф. Татјаном Симић формирао предмет Биологија тумора на докторским студијама. Руководио је субспецијалистичком катедром Онкологије и припремао увођење субспецијализације из Онколошке хирургије, по угледу на европски програм. Био је ментор за израду 15 докторских дисертација 10 магистарских теза, и бројних дипломских и последипломских радова.

Заслужан је за сарадњу у области онкологије са Универзитетом, Медицинским факултетом и Институтом Пјер и Марија Кири у Паризу, Француска, Универзитетом у Јокохами, Јапан, и Универзитетом у Санкт Петербургу, Русија. Почетком 2000. тих ,више од деценије сарађује са Француском Владом у склопу пројекта реформе високог школства у области онкологије („Appui à la Réforme de l’Enseignement Supérieur – education in oncology“). Омогућио је усавршавање за више од 100 онколога из Србије и Црне Горе у најбољим француским онколошким центрима. За изузетан допринос и сасарадњу у области едукације одликован је од стране Француске Владе орденом витеза и официра Академске палме, 2003. и 2017. године.
Био је редовни члан Академије медицинских наука СЛД.
Захваљујући његовим напорима и пријатељствима, која је лако склапао, темељно градио и несебично ширио, многи хируршки ауторитети из Француске, Јапана, Немачке, Аустралије, Индије, Јужне Кореје, Румуније, Грчке, Хрватске, Словеније, и других, долазили су у Србију да са нашим колегама поделе своја знања и искуства и промовисани у гостујуће професоре МФУБ.
Од 2013. до 2019. био је за вршиоц дужности Директора ИОРС. У том периоду ИОРС је акредитован на период од 7 година за здравствену делатност, кадровски ојачане наставне базе, започет и великим делом реализован пројекат за обнављање радионуклеидне терапије у ИОРС након 25 година, која је ових дана и почела са радом. Под покровитељством Владе РС завршена је изградња нове зграде Онкологије са четири нова линеарна акцелератора.
Решењем Министарства здравља, 2014. године је постављен за Координатора за област онкологије у Србији. Био је Председник Републичке стручне комисије (РСК) за онкологију и РСК за рано откривање рака (скрининг), а био је и Руководилац радне групе за израду Националног водича добре клиничке праксе за дијагностику и лечење рака дојке. Као председник РСК за онкологију при Министарству здравља, руководио је израдом Националног плана борбе против рака Републике Србије (2018-2023), према француском моделу.

Проф. др Радан Џодић је био предавач по позиву на више од 50 међународних скупова и бројним домаћим скуповима, а радио је и показне операције у земљи и иностранству.
Аутор је уџбеника за последипломску наставу (Превенција хипопаратиреоидизма у тиреоидној хирургији), две стручне књиге (Хирургија рака дојке; Рак дојке) и монографије; Институт за онкологију и радиологију Србије – од оснивања до 2015. Аутор је 8 поглавља у три домаћа уџбеника (Хирургија за студенте и лекаре, Гинекологија, Хирургија за студенте медицине). Аутор је и коаутор два поглавља у две међународне књиге (Evidence Based Endocrine Surgery; Natural Кiller Cells), и учествовао је у писању три Национална водича добре клиничке праксе Министарства здравља Републике Србије из области меланома, рака дојке и штитасте жлезде.
Објавио је 75 радова у целости у часописима са JCR листе, аутор је и коаутор 35 радова у целости у националним часописима.
На веб сајтовима VideoEndocrinology.com и SurgyTec.com објавио је 5 оригиналних едукативних филмова о оперативним техникама, који су оцењени највећом оценом за научни допринос, иновативност и квалитет.
Проф. др Радан Џодић је у уређивачком одбору часописа „Head and Neck“, као и часописа „J BUON“, и рецензент за часописе „Annals of Surgery”, „Annals of Surgical Oncology”, „Thyroid”, „Endocrine Journal” и „World Journal of Endocrine Surgery”.

– Члан је научних и саветодавних одбора неколико интернационалних удружења онколошких и ендокриних хирурга (ESSO, AsAES, EASHNO, БУОН), а председава Светском Федерацијом онколошких хируршких удружења (WFSOS), Удружењем онколошких хирурга Србије (УОХС) и Канцеролошком секцијом Српског лекарског друштва.
– EORTC Melanoma Cooperative Group – главни истраживач и координатор из Србије
– International Association of Endocrine Surgeons (IAES) – члан
– European Association for Cancer Research (EACR) – члан

Проф. др Радан Џодић је у досадашњој каријери извео више хиљада операција. Његови доприноси у онколошкој хирургији и едукацији лекара у Србији и иностранству су бројни. Поставио је основне принципе хирургије солидних малигних тумора, уз проверу лимфних чворова стражара код карцинома, као и принципе савремене реконструктивне хирургије и онкопластичне хирургије, хирургије метастатске болести и циторедуктивне хирургије, као и експерименталних истраживањима са оксалиплатином и електрохемиотерапијом. Његови најзначајнији доприноси се односе на хирургију карцинома штитасте жлезде, технику либерације и рутински примену реконструкције ларингеалних нерава, проверу лимфних чворова стражара, у рутинску праксу увео употребу интраоперативног неуромониторинга.

Добитник је:
– Награда за животно дело Српског лекарског друштва, 2017.
– Орден Витеза српске медицине 2016. за доприносе у медицини;
– Захвалница Студентског парламента Медицинског факултета Универзитета у Београду за унапређење квалитета и иновације у настави, 2013;
– Награде града Београда за допринос медицини, за књиге „Хирургија за студенте медицине“ и „Рак дојке“, 2014. и 2015;
– Специјална награда Француско-српске привредне коморе за изузетан допринос у развоју билатералних односа, 2017;
– Златна медаља за изузетне заслуге у медицини и изванредне резултате у здравственој делатности, указом Председника Републике Србије од 9. фебруара 2017;

Проф. др Радан Џодић је био врстан хирург и лекар и пре свега сјајан човек. Цео свој живот посветио је својој професији лекара, хирурга-онколога. Урадио је више хиљада операција. Сваког радног дана, пуних 40 година. Познавао је своје пацијенте. И био је уз њих и у добру, а и када није. Да саслуша, посаветује, усмери, помогне, утеши и подржи. И они су му веровали. А поверење се тешко и са муком гради, и лако уруши.
Био је посвећени учитељ хируршког заната и преносио знање које је и сам сваким даном упијао и дупуњавао. Учио нас је својим личним примером, а својом добронамерном критиком, одмереном похвалом и охрабрењем у правим треницима, није дозволио да се задовољимо осредњим и помагао нам да савладамо све професионалне и животне тешкоће. Али учити од најбољих је тешко, остати и опстати на том путу још је теже, а достићи и надоградити је најтеже. Био је хирург, професор и научник са визијом и мисијом. Померао је границе знања и хируршког умећа, али их није постављао. Умео је да каже: Ово је почетак а краја нема.

Волео је своју породицу. Супругу Радмилу, своје близанце Вељка и Ксенију, своје унуке Мајну, Луку и Василија. Бринуо о њима и за њих. Трудио се да их заштити, мотивише и подржи, и што му је било најбитније да буду лепо васпитани, добри и успешни људи. и у томе је успео. Будите поносни на свог оца.

Опраштамо се од нашег поштованог и драгог Проф. Др Радана Џодића. Нека му је вечна СЛАВА и ХВАЛА.

About the Author

AleksandarView all posts by Aleksandar