Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Program odvikavanja od pušenja za pacijente Instituta

By admin on May 9, 2018 in Vesti
0
0

U cilju prestanka pušenja, koje je predstavlja korist za sve pacijente tokom onkološkog lečenja,  Odsek epidemiologije i prevencije (OEP) je u saradnji sa Dr. sc. med. dr Zoricom Plavšić, specijalistom pulmologije i alergologije saradnikom Instituta organizovao  Program odvikavanja od pušenja za pacijente Instituta.

U ovoj fazi, programom su bili obuhvaćeni  pancijenti na stacionarnom i ambulantnom lečenju. Anketa je pokazala da kod pacijenata postoji interesovanje za ovakve programe. Za učešće u programu prijavilo se 13 pacijenata (7 na stacionarnom i 6 na ambulantnom lečenju), a program je započelo 7 pacijenata.

Program odvikavanja od pušenja “Prekini sada – 7 koraka do slobode“  održan je u periodu od 11. aprila 2018. do 19. aprila 2018. godine u biblioteci Instituta u vremenu od 13.30-15.00.

Program predstavlja provereni i efikasan metod za odvikavanje od pušenja i  sadrži 7 neophodnih koraka u procesu prestanka pušenja: priprema za prestanak, vreme je da prestanete, pobediti nikotinsku zavisnost, izabrati nove navike, živeti bez cigareta, ostati nepušač i biti pobednik u životu.

Kroz ovaj program pacijenti su sem pomoći za odvikavanje od pušenja i određivanja nivoa ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu,  dobili i dosta korisnih saveta za usvajanje zdravih stilova života (ishrana, fizička aktivnost i dr.), podeljeno im je dosta štampanog materijala kao i brošura „Odvikavanje od pušenja kod onkoloških pacijenata“ izrađena u okviru projekta Instituta i Ministarstva zdravlja „ Znanjem protiv raka“.

Nakon završenog programa, dva pacijenta su prestala sa pušenjem a opšti je utisak da su pacijenti sa dosta pozitivnih komentara ocenili inicijativu OEP-a za organizaciju programa.

Od sredine maja meseca 2018. godine OEP planira sa nastavkom programa i uključivanjem novih pacijenata.

Dr sc. med. Svetlana Ristić

About the Author

adminView all posts by admin

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*