Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Program odvikavanja od pušenja za pacijente Instituta

By admin on December 6, 2019 in Vesti
0

Prestanak pušenja posebno je značajan za sve onkološke pacijente–pre, tokom i nakon onkološkog lečenja. Iz tog razloga, je Odsek epidemiologije i prevencije organizovao Program odvikavanja od pušenja za pacijente Instituta.

U ovoj fazi, programom su bili obuhvaćeni  pancijenti na stacionarnom i ambulantnom lečenju. Anketa je pokazala da kod pacijenata postoji interesovanje za ovakve programe. Za učešće u programu prijavilo se 7 pacijenata (2 na stacionarnom i 5 na ambulantnom lečenju) jedan polaznik  iz podrške  i jedna koleginica.

Program odvikavanja od pušenja “Prekini sada 7 koraka do slobode“  održan je u periodu od 15. novembra 2019. do 22. novembra 2019. godine u biblioteci Instituta u vremenu od 15.00-16.30.

Program predstavlja provereni i efikasan metod za odvikavanje od pušenja i  sadrži 7 neophodnih koraka u procesu prestanka pušenja: priprema za prestanak, vreme je da prestanete, pobediti nikotinsku zavisnost, izabrati nove navike, živeti bez cigareta, ostati nepušač i biti pobednik u životu.

Кroz ovaj program učesnici su sem pomoći za odvikavanje od pušenja, dobili i dosta korisnih saveta za usvajanje zdravih stilova života ( ishrana, fizička aktivnost i dr.), podeljeno im je dosta štampanog materijala, uputstava kao i brošura „Odvikavanje od pušenja kod onkoloških pacijenata“ izrađena u okviru projekta Instituta i Ministarstva zdravlja „ Znanjem protiv raka“ a date su im i smernice za preuzimanje aplikacije Instituta ONКO, namenjene onkološkim pacijentima, članovima njihovih porodica, stanovništvu, zdravstvenim radnicima..

Nakon završenog programa, tri učesnika programa su prestala sa pušenjem a opšti je utisak da su učesnici sa dosta pozitivnih komentara ocenili inicijativu OEP-a za organizaciju programa.

Od januara meseca 2020. godine OEP planira sa nastavkom programa kako grupnih tako i individualnih  i uključivanjem novih pacijenata.

 

Dr sc. med. Svetlana Ristić

Informacije i prijavljivanje:

Odsek epidemiologije i prevencije (OEP)
telefon 011/2067 269

 

About the Author

adminView all posts by admin