Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Predavanje za hospitalizovane pacijente

By admin on April 25, 2019 in Vesti
0
0

U utorak, 23.04.2019. g, u  16 časova pred punim amfiteatrom  u Institutu za onkologiju i radiologiju, održano  je predavanje na temu “Alterlnativna i komlementarna medicina; Lečenje bola; Klinička ispitivanja u onkologiji“. Predavanje je  organizovalo  Odeljenje za obrazovanje i rehabilitaciju tzv. Savetovalište.

Predavači su bili dr Dušan Ristić, dr Jelena Dimitrijević, VMS Zorica Marinković iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Tokom predavanja pacijenti i članovi porodica su imali prilike da uvide  razliku izmedju stanardnog, konvencionalnog lečenja u onkologiji, kao i razliku između alternativnih i  komplementarnih metoda i kako se korišćenje istih može odraziti na organizam tokom onkološkog lečenja. Pacijenti su se upoznali sa značajem kliničkih  ispitivanja u onkologiji, koji su kriterijumi za uključivanje u kliničke studije, koje su prednosti u odnosu na standardno lečenje kao i o značaju informisanog pristanka. Tokom predavanja pacijenti su imali prilike  i da čuju koji lekovi se koriste u lečenju  bola, koje je pravo vreme za otpočinjanje lečenja bola, kako se vrše procena i merenje bola, koja su neželjena dejstva lekova protiv bola, stvaraju li lekovi za bol zavisnost, kao i druga pitanja koja nose sa sobom nedoumicu i zablude u vezi sa otklanjanjem kancerskog bola.

Na kraju predavanja iskazana je zahvalnost koordinatorima, svim predavačima, rukovodstvu IORS-a za razumevanje potreba i značaja edukacije i organizovanju predavanja sa različitim temama, kao i za pruženu podršku u njihovoj borbi uz malignu bolest.

Koordinatori su bili Svetlana Berat i Danica Pavlović.

dr sc def. Svetlana Berat

About the Author

adminView all posts by admin

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*