Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

IORS dobio najsavremniji aparat za identifikaciju karcinoma

By admin on May 8, 2024 in Vesti
0

Novi, inovativni aparat koji će omogućiti identifikaciju čak i najmanjih promena koje mogu ukazivati na postojanje karcinoma i raznih upalnih procesa, a takođe i štititi prostor laboratorije od mirisa hemikalija, počeo je sa radom u histopatološkoj laboratoriji Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS).

Predstavljanju novog aparata prisustvovala je i ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je istakla da je to prvi put da u histopatološkoj laboratoriji nije osetila miris hemikalija i da je ovim aparatom obezbeđena zaštita životne sredine.

Na pitanje koliko je značajno da Srbija ide u korak sa svetskim i evropskim standardima, kada je dijagnostika u pitanju, ministarka ističe da je obaveza svih, pre svega resornog ministarstva, da se takvi aparati nabave u svim histopatološkim laboratorijama.

„Aparat je poslednja generacija aparata za tzv. standardno hematoksilin-eozin (HE) bojenje tkivnih preseka i on omogućava prvenstveno, osim brze dijagnostike, da više nema isparavanja u prostoriji gde laboranti rade. Do sada, svih godina i decenija to nije bila praksa”, istakla je dr Zorka Milovanović, načelnik patologije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Prema njenim rečima prednost ove napredne tehnike HE bojenja leži u njenoj sposobnosti preciznog razlikovanja različitih tipova ćelija i struktura u tkivu.

Direktor IORS-a dr Milan Žegarac ističe da je srećan što je ta ustanova prva dobila savremeni aparat.

„Za onkološke pacijente histopatologija je najvažnija, da bismo mogli da znamo tačno o čemu se radi, na koji način dalje da pristupimo, da bismo mogli da lečimo – histopatološka analiza je broj jedan”, rekao je Žegarac.

About the Author

adminView all posts by admin