Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Ministarstvo zdravlja obezbedilo novu opremu za IORS vrednu preko 115 miliona dinara

By Aleksandar on April 26, 2024 in Vesti
0

Novi uređaj za kilovoltažnu radioterapiju namenjen zračenju malignih tumora površinske lokalizacije, jedini takav u Srbiji, danas je, u prisustvu ministarke zdravlja Danice Grujičić, pušten u rad u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

„Pored zračenja lezija na koži, tumora kože i na prvom mestu nemelanomskih lezija, ali i krvarećih lezija druge etiologije, novi aparat će omogućiti i lečenje nekih benignih degenerativnih oboljenja i artroza poput smrznutog ramena, teniskog lakta i sl“, istakao je Marko Jovanović, radijacioni onkolog u IORS-u.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić naglasila je da je ovaj uređaj vredan 47,8 miliona dinara nabavilo Ministarstvo zdravlja u želji da pacijentima omogući efikasnije i uspešnije lečenje.

Ministarka je iskoristila priliku da obavesti javnost i o nabavci nove opreme za tehniku zračenja celog tela (Total Body Irradiation – TBI) koja će uskoro prvi put biti primenjena u Srbiji. „Ova tehnika je od suštinskog značaja u pripremi pacijenata za transplantaciju koštane srži i zbog nje su pacijenti do sada upućivani u inostranstvo. Trenutno se ova tehnika zračne terapije ne sprovodi u zemljama u okruženju i Srbija će biti prva zemlja u kojoj će se ova terapija sprovoditi“, istakla je ministarka Grujičić.

Ovu opremu vrednu 68 miliona dinara takođe je obezbedilo Ministarstvo zdravlja.

About the Author

AleksandarView all posts by Aleksandar