Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Izveštaj sa učešća na SALZBURG OMI SEMINAR Palliative Care (ELNEC)

By admin on November 6, 2023 in Vesti
1

U periodu od 27. Avgusta do 02. septembra 2023. godine, održan je  SALZBURG OMI SEMINAR Palliative Care (ELNEC), učesnik sa Instituta  Nataša Bakić izabrana je od strane stručnog odbora ovog kursa. Skup su organizovali Open medical Institute u saradnji sa End-of-Life Nursing Education Consortium na kome je učestvovalo 33 kandidata iz 10 zemalja centralne i istočne Evrope kao i zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

Pet renomiranih predavača iz oblasti palijativnog zbrinjavanja održalo je 15 predavanja, 3 radionice na temu najčešćih simptoma maligne bolesti, 1 radionica iz oblasti rukovođenja.

ELNEC kurikulum sastojao se iz sveobuhvatnog nastavnog plana i programa koji se bavi mnogim aspektima kvalitetnog palijativnog zbrinjavanja pacijenata i porodica. Teme su obuhvatale lečenje bola i drugih simptoma, etička pitanja u lečenju neizlečivih bolesti, kulturološke razlike, negu i zbrinjavanje u poslednjim časovima života, komunikaciju, gubitak, tugu i žalost, kao i samozbrinjavanje kliničara. Kurs je uključivao odvojene sesije za pedijatrijske kliničare, a predavanja su praćena prikazima iz kliničke prakse kako bi se razgovaralo o slučajevima i praktičnim veštinama. Svi učesnici imali su zadatak da postave ciljeve za implementaciju onoga što su naučili kada se vrate u svoje zemlje.

Kurs je podrazumevao da učesnici svih 10 zemalja na kraju predstave projekat koji će se fokusirati na rešavanje izazova i trenutnih prepreka u palijativnom zbrinjavanju kao i procenu mogućnosti i planova za implementaciju i širenje ELNEC-a u svojoj zemlji u cilju poboljšanja i unapređivanja palijativnog zbrinjavanja.

Polaznici kursa dobili su sertifikat da su obučeni da budu predavači iz oblasti palijativnog zbrinjavanja u svojoj zemlji.