Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

„Tobacco Control Workshop for Health Professionals in Eastern Europe“, Poljska

By admin on November 16, 2016 in Vesti
0
0

U Varšavi, Poljska, je u periodu od 25.10. – 26.10.2016. održana radionica „Tobacco Control Workshop for Health Professionals in Eastern Europe“. Radionicu je aktivno pohađala dr Dragana Jovićević, epidemiolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, a takođe je kao predstavnik Srbije radionici prisustvovala i Dragica Jovišević, psiholog Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Organizatori su bili US National Cancer Institute i „Maria Sklodowska – Curie Memorial Cancer Center and Institute of Oncology“ Warsaw, Poland.

Cilj radionice je bio učvršćivanje i osnaživanje regionalne mreže zdravstvenih radnika, istraživača, kao i aktivista čije je polje rada kontrola duvana. Program radionice je obuhvatao osnovnu obuku o odvikavanju od pušenja, diskusiju o tome kako da zdravstveni radnici budu što efikasniji u merama i aktivnostima koje se sprovode za sprečavanje i suzbijanje upotrebe duvana i razmenu iskustava sa različitim zemljama u regionu.

Aktivno učešće ostvarilo je 10 zemalja Istočne Evrope sa svojim predstavnicima i to: Jermenija, Republika Češka, Gruzija, Mađarska, Kazahstan, Kirgistan, Litvanija, Makedonija, Rumunija i Srbija. Svaka zemlja imala je kratku prezentaciju u trajanju od 7 minuta o stanju kontrole duvana u zemlji. Uočeno je da se manje-više sve zemlje Istočne Evrope suočavaju sa sličnim problemima iz oblasti kontrole duvana (nepostojanje ili neprimenjivanje legislative, nedovoljna angažovanost zdravstvenih radnika koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv epidemije duvana, nedovoljna aktivnost ili nepostojanje nevladinih organizacija, upotreba duvana od strane zdravstvenih radnika idr.).

Ostvaren je kontakt sa predstavnicima Makedonije i Rumunije i ustanovljene su smernice za buduću saradnju u smislu razmene iskustava u oblasti kontrole duvana.

 Zahvaljujući entuzijazmu, znanju i iskustvu svih učesnika, kao i organizatora, radionica je završena vrlo uspešno, a takođe je napravljen prvi i važan korak ka uspešnoj saradnji i razvoju mreže koja će imati za cilj poboljšanje aktivnosti u našoj zemlji koje su usmerene ka kontroli duvana.

About the Author

adminView all posts by admin

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*