Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

In Memoriam Dr Zora Nešković – Konstantinović

By admin on September 1, 2015 in Vesti
0
4

Duboko potreseni, opraštamo se od doajena medikalne onkologije, uvaženog lekara, izvanrednog stručnjaka, istraživača i našeg učitelja dr Zore Nešković Konstantinović. Zora Nešković-Konstantinović, doktor medicine, specijalista interne medicine, doktor medicnskih nauka, naučni savetnik Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i gostujući profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ceo svoj radni vek provela je u onkologiji.

Od 1975. godine radila je u Laboratoriji za eksperimentalnu onkologiju koja je tada pripadala Medicinskom fakultetu, od 1977 godine bila zaposlena na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije na Odeljenju interne medicine, a 1983. god. završava specijalizaciju iz interne medicine. Bila je jedan od pionira u oblasti medikalne onkologije u našoj zemlji, a svakako jedan od najistaknutijih hemioterapeuta u oblasti karcinoma dojke.

Istovremeno sa stručnim usavršavanjem, teklo je i naučno napredovanje, a njen najveći interes bio je u oblasti raka dojke. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu doktorirala je sa temom “Prognostički i prediktivni značaj receptora za estrogen, progresteron i epidermalni faktor rasta u karcinomu dojke.“ Od 2004. godine promovisana je u Naučnog savetnika, a od 2008. godine bila je gostujući profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Dr Zora je bila član Srpskog lekarskog društva od 1978. godine i aktivan član Kancerološke sekcije SLDa. U periodu od 2002 do 2004. godine bila je Predsednik Kancerološke sekcije i dugi niz godina Predsednik Naučnog odbora Kancerološke nedelje, najvećeg godišenjeg sastanka onkologa u Srbiji. Bila je član mnogih stručnih udruženja, kao što su ESMO (European Society for Medical Oncology) i MASCC (Multinational Association of Supportive Care in Oncology) i jedan od osnivača BUON (Balkan Union of Oncology).

Dr Zora je bila posvećena edukaciji i unapredjenju struke. Dala je značajan doprinos  izradi svih Protokola za dijagnostikovanje i lečenje raka dojke u Jugosalviji i Srbiji. Bila je autor više značajnih monografija o lečenju raka dojke. Kao jedan od urednika kapitalne monografije Rak dojke (Zavod za izdavanje udžbenika, 2014) ostavila je svoj trajan pečat u ovoj oblasti.

Dr Zora je bila posvećena istraživanju i bila je pionir u oblasti  kliničkih i translacionih istraživanja. Učestvovala je u brojnim naučnim projektima Ministarstva za nauku i dizajnirala je nekoliko značajnih istraživanja u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Zahvaljujući svojoj stručnosti, istraživačkom kapacitetu i rezultatima koje je postizala bila je član različitih tela u zemlji (radna grupa za izradu nacionalne strategije u istraživanju Ministarstva nauke, 2003 – 2005) i inostranstvu. Kao član grupe za dojku EORTC (European organization for research and treatment of cancer) bila je i koordinator u jednom od projekata BIG (Breast international group): (BIG 3-98, EORTC 100002: Survey of young patients to find out how early breast cancer patients aged under 35 feel about the risk of fertilitz loss following adjuvant treatment).

Dr Zora je bila uspešan mentor generacijama onkologa. Mnogi magisterijumi, doktorati, specijalistički radovi nastali su pod njenim mentorstvom.  Dr Zora je bila nenametljiva, ali postojana u svojim stavovima, uvek spremna da pomogne svima koji su to želeli, bez potrebe da nameće svoj sud i mišljenje, sa mnogo takta i uvažavanja prema svim svojim kolegama.

Opraštamo se od naše drage i plemenite Zore. Njen duh i sve ono čemu nas je ona naučila, živeće kroz naša dela i naša sećanja. Neka joj je večna slava.

About the Author

adminView all posts by admin

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*