Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Европска недеља превенције рака грлића материце

By admin on January 25, 2018 in Vesti
0
0

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 28. јануара до 3. фебруара 2018. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције.

У Србији, рак грлића материце представља значајан јавноздравствени проблем. У 2014. години регистроване су 1122 новооболеле жене са раком грлића материце док је 415 жена умрло од ове болести којa спада међу најпревентабилније малигне болести.

Србија се и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце: по обољевању на четвртом месту, после Румуније, Литваније и Бугарске, а по смртности на трећем месту, после Румуније и Молдавије.

Активностима које се поводом Европске недељеорганизују у Србији преноси се порука о значају рака грлића материце и могућностима превенције ове болести у нашој земљи.

Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса која се, према нашим националним препорукама, спроводи код деце узраста од 9 до 13 година.

Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце. Редовним прегледима који подразумевају Папаниколау тест откривају се промене које претходе раку (преканцерозне промене) или рак у почетној фази. У нашој земљи, организовани скрининг програм за рано откривање рака грлића материце спроводи се Папаниколау тестом на 3 године код жена старости од 25 до 64 године.

Основна порука Европске недеље свим женама је да се обрате свом лекару и посаветују о доступним могућностима превенције како за себе тако и за чланове своје породице.

Др Ана Јовићевић, епидемиолог

About the Author

adminView all posts by admin

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*