Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Aktivnosti Odeljenja za obrazovanje i rehabilitaciju – savetovalište (u aprilu i maju)

By admin on May 21, 2015 in Savetovanje i podrška
0
0

Tribina za onkološke pacijente sa temom “ Hirurgija raka dojke“

U ponedelјak, 27. aprila, u 17 časova u amfiteatru Instituta za onkologiju i radiologiju, ulica Pasterova 14 u Beogradu, održana je tribina za onkološke pacijente sa temom “Hirurgija raka dojke“. Tribinu su organizovali Radna grupa za podršku pacijentima i Odelјenje za obrazovanje i rehabilitaciju Instituta (Savetovalište). Predavač je bio direktor Instituta, prof dr Radan Džodić koji je ukazao na važnost skrininga  raka dojke, istakao značaj redovnih pregleda dojki u nadležnim domovima zdravlјa, istakao ulogu pokretnih mamografskih jedinica u manjim gradovima i selima, dostupnost medicinske dokumentacije kroz povezivanje u jedinstven informacioni sistem, kao i kontinuiranu edukaciju hirurga, radiologa i drugih stručnjaka koji se u svojoj praksi bave dijagnostikovanjem i lečenjem raka dojke.

Predavanju su prisustvovovali i predstavnici Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika “Progovori“, Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo zajedno“, Udruženja pacijenata obolelih od malignih obolјenja debelog creva i jetre, Nacionalnog invalidskog udruženja „ILKO“ i Udruženje pacijenata od retkih tumora “UPRT“.

Predavanje je održano pred punim amfiteatrom Instituta. Slušaoci su bili pacijenti koji se nalaze na onkološkom lečenju i članovi  njihovih porodica. Tokom predavanja imali su prilike da se upoznaju sa  faktorima rizika za  nastanak raka dojke, dijagnostikom raka dojke, TNM klasifikacijom i stadijumima bolesti, kao i različitim spektrom hirurškog lečenja. Profesor Džodić je istakao da moderna dijagnostika omogućava da se rak dojke otkrije u fazi kada je 100 odsto izlečiv. Osnov lečenja je hirurgija, a potom se, u zavisnosti  od veličine tumora, stanja u limfnim čvorovima, i bioloških osobina tumora, primenjuju terapija citostaticima, hormonima, imunobiološka terapija i zračenje. Profesor Džodić je istakao da cilј lečenja nije samo izlečenje, već i kvalitetan život uz malignu bolest.

U želјi da saznamo koliko smo  uspeli da približimo temu, nakon završenog predavanja pacijenti su popunjavali anketu. Rezultati pokazuju da su predavanja izazvala pozitivne emocije kod 86% pacijenata. Čak 85% pacijenata je izjavilo da je  predavanje zadovolјilo njihova očekivanja.

Učesnici tribine su u svojim komentarima ukazali da predavanja o raku dojke menjaju stavove i koriguju pogrešna shvatanja i zablude o raku dojke, te da je neophodno organizovati češća predavanja i obezbediti pisani materijal. Istakli su važnost genetičkih analiza BRCA 1 i 2, i ukazali na nedostatak pojedinih dijagnostičkih aparata (PET skenera). Predložili su da se,  zbog ograničenih resursa u zdravstvu, izdvaja dinar od prodaje svake paklice cigareta i usmerava na prevenciju malignih obolјenja.

Iskazana je zahvalnost i organizatorima – Savetovalištu Instituta, Radnoj grupi za podršku pacijentima i rukovodstvu IORS-a za razumevanje potreba i značaja edukacije i organizovanju tribina sa različitim temama, kao i za pruženu podršku u njihovoj borbi uz malignu bolest. Kao teme za naredne tribine pacijenti su predložili ginekološke tumore, rak debelog creva i kako živeti dalјe uz malignu bolest.

Mr sc def.Svetlana Berat,
spec.soc.rehab.
savetovaliste@ncrc.ac.rs

Podrška muškaraca u borbi protiv raka jajnika

Udruženje građana “Progovori” i Udruženje ginekologa onkologa Srbije (UGOS), obeležili su Dan borbe protiv raka jajnika uz podršku fudbalskih klubova Čukarički i Crvena Zvezda. Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se 8. maja, a u Srbiji se taj dan obeležava od 2013. godine.

Cilj tribne je bio da se uputi apel muškarcima da podsećaju žene da je redovan ginekološki pregled, jednom godišnje, najbolja zaštita”.

Utakmica 27. kola Super lige Čukarički – Crvena Zvezda, odigrana je u nedelju od 19 sati. Fudbaleri oba kluba su nosili majice, pre početka utakmice, sa znakom borbe protiv ove  opake bolesti i natpisom “I MUŠKARCI BRINU”, čime su poručili da je pomoć i podrška “jače polovine” u suočavanju sa kancerom od velikog značaja.

Podršku u ime  savetovališta IORS-a i Radne grupe za podršku pacijentima pružila  je Svetlana Berat koja je prisustvovala promociji.

Utakmica se završila rezultatom 2:0 za Čukarički.

Mr sc def.Svetlana Berat,
spec.soc.rehab.
savetovaliste@ncrc.ac.rs

Zajedno do zdravlja

U želji da podignu svest gradjana o važnosti prevencije ranog otkrivanja raka debelog creva,  Dom zdravlja Voždovac, Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre, Udruženje ILCO i Institut za javno zdravlje Srbije”Dr Milan Jovanović Batut” organizovali su u Beogradu ulični performans ”Zajedno do zdravlja”. Pored Dušanovačkog platoa postavljena je  maketa debelog creva. Svi zainteresovani imali su priliku da prođu kroz maketu debelog creva, pogledaju kako izgledaju prekancerozne lezije i  dobiju informacije o zdravim stilovima života i rizicima za nastanak oboljenja. Pored toga, mogli su i da sprovedu kontrola nivoa šećera u krvi i izmere krvni pritisak.

Cilj ove akcije je smanjenje broja novoobolelih i broja umrlih od raka debelog creva i drugih malignih oboljenja, što se može postići razvojem svesti  o ličnoj odgovornosti građana za vlastito zdravlje i značaju redovnih preventivnih pregleda. Podršku u ime  savetovališta IORS-a i Radne grupe za podršku pacijentima pružila  je Aneta Ćurčić. Ovakve akcije organizovane su i u drugim mestima širom Srbije.

Mr sc def.Svetlana Berat,
spec.soc.rehab.
savetovaliste@ncrc.ac.rs

About the Author

adminView all posts by admin

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*