Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Komplementarna i alternativna medicina

Комплементарна и алтернативна медицина

Aна Јовићевић

Брошура је припремљена у склопу пројекта Института за онкологију и радиологију Србије „Знањем против рака“ под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, програм 1802 „Превентивна здравствена заштита“, пројекат 0008 – Подршка спровођењу нациоиналног програма онколошке здравствене заштите „Србија против рака“ у 2015. год.

Kliknite na brošuru za download

Шта су комплементарна и алтернативна медицина (КАМ)?

Конвенционална (стандардна) медицина учи се у медицинским школама и на факултетима и базира се на научним доказима. У лечењу малигних болести обухвата хирургију, хемиотерапију, зрачну терапију, хормонотерапију и биолошку терапију, као и супортивно лечење, психосоцијалну подршку и рехабилитацију.

Комплементарна и алтернативна медицина (КАМ) подразумевају примену било ког препарата, поступка или здравственог система који не спада у конвенционалну (стандардну) медицину.

Комплементарна медицина подразумева примену наведених поступака као додатак конвенционалној медицини.

Алтернативна медицина подразумева примену наведених поступка уместо конвенционалне медицине.

За велики број КАМ метода не постоје ваљани научни докази, тако да не знамо какви су ефекти њихове примене тј. да ли делују и да ли су безбедни.

Интегративна медицина подразумева приступ који обухвата примен у  конв енц иона лне  ме д иц ине  у  комбинац ији  с а комплементарним методама.

 

Које врсте КАМ метода постоје?

Биљни препарати:  Алоја, аронија, нони, ехинацеа, ђумбир, зелени чај, шитаки печурке, комбуха…
Дијететски суплементи: Витамини, минерали, коензими…
Остали препарати: Ајкулина хрскавица, амигдалин (лаетрил), зеолит, сода бикарбона
Начин исхране: Вегетаријанство, макробиотика, пресна храна, алкална исхрана, исхрана без шећера
Алтернативни медицински системи: Акупунктура и кинеска традиционална медицина, хомеопатија
Телесно засноване, духовне и духовно-телесне методе, масажа, вежбе, јога, ароматерапија, музикотерапија, релаксација, медитација, тај-чи-чуан, реики, ћи-гонг

 ЗБОГ ЧЕГА СЕ ОСОБЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА ИНТЕРЕСУЈУ ЗА КАМ?

Особе оболеле од рака заинтересоване су за све што им може помоћи, укључујући и комплемeнтарне и алтернативне методе. Применом КАМ-а желе да допринесу свом лечењу и бар донекле врате контролу над својим животом и здрављем. Међутим, делотворност великог броја алтернативних метода није доказана, а за неке се зна да су опасне по здравље.

Oболеле особе примењују КАМ јер желе да:

•   ублаже тегобе које су последица болести или онколошке терапије,
•   побољшају опште стање и квалитет живота,
•   излече рак.

 РЕЧ НАУКЕ

Стандардно (конвенционално) лечење

Лекови који се примењују за лечење малигних болести или тегоба у склопу стандардног или конвенционалног онколошког лечења, пролазе бројна испитивања пре него што се уведу у праксу. Прва истраживања спроводе се у лабораторијама и на експерименталним животињама. Уколико се лек покаже ефикасним, прелази се на следећу фазу – клиничка испитивања, односно испитавање на људима. За већину лекова који су се показали ефикасним у лабораторијским истраживањима, у клиничким испитивањима се испостави да код људи не делују или да нису безбедни. Обично се истраживања на људима започињу малим студијама, тј. на малом броју испитаника. Уколико се добију охрабрујући резултати, прелази се на велике клиничке студије, које морају бити пажљиво осмишљене и вођење како би се добили поуздани резултати о деловању лека – колико је ефикасан и колико је безбедан.

Резултати више оваквих ст удија се пажљиво анализирају и пореде. Проверава се да ли су студије спроведене у складу са строгим научним процедурама, како би се донео закључак да је наведени лек задовољавајуће делотворан и безбедан. Лек се уводи у праксу, при чему се праћење његових ефеката и нежељених ефеката и даље наставља. На сличан начин, добро организованим великим клиничким студијама, потврђују се и делотворност и безбедност других метода лечења – хирургије, зрачне терапије, супортивне терапије и др.

На основу овако добијених резултата израђују се водичи добре праксе, односно националне или међународне препоруке за лечење болести, у складу са којима лекари доносе одлуке о врсти терапије коју ће применити код пацијената. Овакво лечење се назива лечење засновано на научним доказима (evidence-based).

Истраживања конвенционалних и алтернативних метода

Поједине КАМ методе су прошле истраживања којима је потврђена њихова делотворност (нпр. да могу ублажити поједине тегобе) и безбедност. У неким земљама се ове методе, као додатни избор уз стандардно лечење, пацијентима препоручују од стране онколошких установа. За поједине КАМ методе истраживања су рађена али нису потврдила делотворност или су установљени значајни нежељени ефекти. Постоје и КАМ методе које нису проучаване и о чијој делотворности и безбедности немамо поуздане податке. На тржишту се налази велики број непроучених препарата и метода. Oболели се често опредељују за КАМ на основу рекламе или нечије препоруке, верујући да нежељених ефеката нема.

 ДА ЛИ  СУ КАМ МЕТОДЕ ДЕЛОТВОРНЕ?

Лечење малигне болести

Ни за једну кам методу није доказано да може да излечи малигну болест или доведе до ремисије (повлачења знакова и симптома болести).

Не тако ретко чујемо причу о чудотворном дејству неке методе која лечи и пацијенте са најтежим формама болести. Најчешће се ради о производу из егзотичних крајева света или „револуционарном открићу“ које је званична медицина деценијама скривала. У рекламирању се често користе стручни медицински термини, који код лаика стварају утисак постојања научно заснованих доказа, а као потврда се нуди сведочење особе која се, како наводи, на тај начин излечила.

За неке од тих метода не постоје научни докази и не можемо знати како делују. За поједине препарате су рађена лабораторијска истраживања,  али ефек ти  нису  потврђени у  клиничким испитивањима. Међутим, има и препарата који су испитивани на људима и за које је доказано да не делују или су чак и опасни по здравље, па се ипак и даље производе и рекламирају. Један од примера је амигдалин (лаетрил), горки састојак коштице кајсије. Назива се и “витамин Б17”, иако не спада у витамине. Клиничке студије показале су не само да нема утицаја на малигну болест, већ и да постоји опасност од тровања цијанидом.

Ублажавање тегоба и унапређење квалитета живота

Истраживања су показала да бројне методе могу спречити или ублажити тегобе настале као последица онколошког лечења или болести – мучнину, болове, малаксалост, узнемиреност, стрес или проблеме са спавањем.

Алтернативне и комплементарне методе не могу излечити рак, али неке од њих могу помоћи да се ублаже тегобе и побољша квалитет живота.

 

Тегобе / КАМ

Узнемиреност, забринутост: Масажа, медитација, технике релаксације, музикотерапија, јога
Стрес: Ароматерапија, вежбање, хипноза, масажа, медитација, тај-чи, јога
Депресија,  промене расположења: Медитација,  технике релаксације, јога, масажа, музикотерапија
Малаксалост, умор: Масажа, технике релаксације, акупунктура, јога, ћи-гонг
Квалитет живота и физичко функционисање: Медитација, акупунктура, ћи-гонг, јога, вежбање
Мучнина и повраћање: Акупунктура/акупресура, ароматерапија,   музикотерапија, ђумбир
Бол: Акупунктура,ароматерапија, хипноза, масажа, музикотерапија
Проблеми са спавањем: Вежбање и физичка активност,  технике релаксације, јога
Валунзи: Акупунктура

Онколошко лечење обухвата велики број ефикасних лекова и метода за наведене тегобе и потребно је пронаћи праву комбинацију и равнотежу између њих и кам.

 

 ДА ЛИ  СУ КАМ МЕТОДЕ БЕЗБЕДНЕ?

Неке КАМ методе су прошле истраживања, тако да постоје подаци о њиховој безбедности, односно нежељеним ефектима, али има и оних које нису проучаване и о чијој делотворности и безбедности немамо поуздане податке. Уколико размишљате о примени неке КАМ методе, прво проверите да ли је безбедна.

Нежељени ефекти

Као и код примене било ког лека или методе лечења, и код примене КАМ-а се могу јавити нежељени ефекти, од веома благих до оних који озбиљно угрожавају здравље и утичу на онколошко лечење. На пример, посебни режими исхране (“антиканцерске” дијете) могу довести до недовољног калоријског и уноса појединих хранљивих састојака и на тај начин угрозити опште здравствено стање и ефекте лечења.

Природно не значи безбедно

КАМ обухвата бројне биљке, биљне препарате, витамине, минерале и друге супстанце за које се сматра да су безбедне зато што су присутне у природи или продукти природе. Међутим, не треба заборавити да и у природи има супстанци које су отровне или изазивају нежељене реакције.

Алое вера: Надражај органа за варење, мучнина, повраћање
Зелени чај: Несаница, повраћање, пролив, конфузија
Кантарион:  Мучнина, алергијске реакције
Витамини: Хипервитаминоза, повећање ризика за хроничне                                 незаразне болести
Лаетрил (амигдалин): Повраћање, главобоља, вртоглавица, дерматитис
Ајкулина хрскавица: Повраћање, затвор, упала јетре

 

Интеракције са онколошким лечењем

Препарати могу  утицати и на терапију која се примењује (хемиотерапију, радиотерапију, хируршко лечење), изазвати компликације или појачати нежељене ефекте.

Опасности од избегавања или одлагања онколошког лечења

Уколико се одлучите за примену алтернативних метода уместо стандардне дијагностике и онколошког лечења, ризикујете:

• одлагање постављања тачне дијагнозе
• напредовање болести због одлагања отпочињања онколошког лечења
• појаву нежељених ефеката алтернативне методе
• разочарање и душевни бол
• високе трошкове.

 ОДЛУКА О ПРИМЕНИ КАМа

У тренутку када се суочите са дијагнозом малигне болести, када сте забринути због предстојећег лечења или тока болести, није лако донети одлуку да ли примењивати комплементарне методе и шта испробати. Ситуацију отежава велика количина информација. Од других пацијената, рођака, пријатеља и познаника непрекидно слушате савете о томе шта треба, а шта не треба радити. Медији су преплављени рекламама за препарате и методе чији се начин деловања објашњава “стручним” терминима и наводи да је успех загарантован. На интернету је лако доступна велика количина информација, тешко је утврдити шта је тачно, а шта нетачно.

 

КАКО ДОНЕТИ ПРАВУ ОДЛУКУ?

Прикупите информације из поузданих извора

Потражите информације у установи у којој се лечите или другим онколошким установама у земљи. У Институту за онкологију и радиологију Србије постоји Саветовалиште за психосоцијалну подршку, а доступне су и штампане брошуре за пацијенте, као и информације на сајту Института. Министарство здравља Србије формирало је Републичку стручну комисију која се бави питањима примене традиционалне (комплементарне и алтернативне) медицине. Друштво Србије за борбу против рака има седиште у Београду (у згради Института за онкологију и радиологију Србије, Пастерова 14) и мрежу подружница широм централне Србије. Друштва за борбу против рака постоје и у неколико градова Војводине.

Уколико тражите информације преко интернета, гледајте сајтове великих онколошких ус танова и организација у свет у, нпр. националне институте за здравље, националне канцер институте, познате онколошке болнице, друштва за борбу против рака, истраживачке организације и сл. Неке од интернет адреса наћи ћете на крају ове брошуре.

Како избећи преваре

 За почетак – ако нешто звучи превише добро да би било истинито, онда вероватно и није истинито. Будите посебно опрезни уколико се уз препоруку или рекламу наводе овакве тврдње:

•   успех је загарантован, обећава се излечење
•   препарат или метода лечи све врсте рака и многе друге тешке болести
•   нема нежељених ефеката
•   ради се о револуционарном открићу, чудесном леку, тајном састојку, старом народном леку
•   методу примењује само једна особа (или центар)
•   приче особа које су се излечиле, али без научних доказа
•   особе које заступају методу нападају званичну медицину и онкологију, говоре о токсичности онколошког лечења и слично.

Најважнија препорука: пре отпочињања примене било које методе или препарата, посаветујте се са својим онкологом.

Најважније питање је да ли метода о којој размишљате може имати нежељена дејства на вас или на терапију коју примате.

Пажљиво одаберите особу која се бави КАМ-ом

Изаберите особу која има одговарајуће квалификације (здравствена струка, обука за методу којом се бави) и дозволе за обављање наведене делатности. За биљне и остале препарате погледајте препоруке у наредним поглављима.

 

 КАМ У СРБИЈИ

Према истраживању које је рађено у Институту за онкологију и радиологију Србије 2008. године, око 60% пацијената је користило КАМ. Најчешће су користили биљне препарате и суплементе, и то у циљу подизања имунитета. Већина пацијената навела је да очекује да ће КАМ побољшати ефекте онколошког лечења, а 20% да ће излечити малигно обољење.

министарство здравља Републике Србије оформило је Републичку стручну комисију која се бави питањима примене традиционалне (комплементарне и алтернативне) медицине у Србији. Ко се и како може бавити КАМ методама регулисано је Правилником о ближим условима, начину и поступку обављања метода и поступака традиционалне медицине (“Службени гласник РС”, бр. 119/07).

Методе КАМ подељене су у две групе: методе дијагностике и лечења и методе за унапређење здравља и рехабилитацију.

У методе дијагностике и лечења уврштене су: ајурведа, акупунктура, квантна медицина, кинеска традиционална медицина, макробиотика, примењена кинезиологија, рефлексологија, сегментна терапија, суђок, традиционална домаћа медицина, туина, фитотерапија, хиропрактика, хомеопатија и шиацу.

У методе за унапређење здравља и рехабилитацију уврштене су: апитерапија, ароматерапија, детекција штетних зрачења, духовна енергетска медицина, енергетска терапија, јога, породични распоред, реики, таи-чи-чуан и ћи-гонг.

Више информација можете пронаћи на сајту Министарства здравља

www.zdravlje.gov.rs/showpage.php?id=189

 

БИЉНИ ПРЕПАРАТИ

Лековити ефекти биљних препарата познати су од давнина. Напретком науке омогућено је откривање активних супстанци из биљног материјала, као и њихових механизама деловања. Производи на бази биљака који се користе у медицинске сврхе сврстани су у дијететске производе, биљне лекове и традиционалне биљне лекове.

Дијететски суплементи на бази биљака спадају у групу намирница које допуњују нормалну исхрану. За разлику од лекова, дијететски суплементи не користе се за лечење већ за одржавање нормалног функционисања организма (на пример заштиту мокраћних путева) и помоћ код одређених тегоба. Подлежу другачијој регулативи, мање строгој него када је реч о лековима. Декларација дијететског производа даје информације о његовој намени, саставу и начину примене.

биљни лекови имају јасно дефинисане терапијске индикације и користе се за лечење тегоба у оквиру тих индикација, током ограниченог периода. Процес регистрације биљних лекова, као и лекова уопште, подразумева доказе о квалитету, ефикасности и безбедности.

Традиционални биљни лекови имају поједностављен процес регистрације у односу на биљне лекове и њихова безбедност и ефикасност доказују се традиционалном применом. Међутим, не постоје докази да је било који биљни лек или традиционални биљни лек делотворан за лечење малигних болести.

Производи на бази биљака нису ефикасни за лечење рака, али неки од њих могу помоћи да се ублаже тегобе и побољша квалитет живота.

 

УПОЗОРЕЊА!

Иако се биљни препарати најчешће сматрају природним и самим тим нешкодљивим, треба имати на уму следеће:

Природно не значи безбедно

Биљни препарати, као и фармацеутски лекови, утичу на наш организам, а тај утицај подразумева како жељене, позитивне ефекте, тако и нежељене ефекте и токсичност.

Када на етикети неког биљног производа пише “природно”, то не значи и да је безбедно. И биљке, гљиве или други препарати за које сматрате да потичу из нетакнуте природе, могу имати токсичне састојке, бити контаминирани или проузроковати нежељене ефекте.

Биљни препарати могу садржати токсичне супстанце и контаминанте

У биљном препарату се могу наћи неке потенцијално токсичне супстанце, које се природно налазе у биљкама (нпр. екстракт имеле садржи алкалоиде од којих неки могу бити цитотоксични). Биљни препарати могу бити контамирани (загађени) другом токсичном биљном врстом, тешким металима, микроорганизмима и др. Ризик је нарочито висок ако се препарати набављају од нестручних лица.

Биљни препарати могу имати нежељене ефекте

Свака супстанца која утиче на наш организам и наше здравље може имати и нежељене ефекте.

 

Препарат / Могући нежељени ефекти

Алое вера: Надражајни ефекат на органе за варење, мучнина, повраћање
Ехинацеа: Алергијске реакције
Гинсенг: Пролив, мучнина, главобоља, хипертензија, несаница
Зелени чај: Несаница, повраћање, пролив, конфузија
Кантарион: Мучнина, алергијске реакције

 

Интеракције са лековима

Чајеви и други биљни препарати могу да утичу на ефикасност појединих лекова појачавајући или смањујући њихово деловање.

Препарат / Могуће интеракције

Бели лук: Може повећати крварење када се узима са аспирином и другим лековима против згрушавања крви.
Гинко билоба: Може повећати крварење када се узима са аспирином и другим лековима против згрушавања крви. Може утицати на дејство бројних лекова који се метаболишу преко јетре.

Камилица: Може повећати крварење када се користи са лековима који смањују вискозност крви. Може повећати ефекат неких средстава за смирење.

Кантарион: Може изазвати по живот опасне нежељене ефекте у комбинацији са антидепресивима. Може смањити ефекат одређених лекова за рак, сиду, лекова који се користе код трансплантације, лекова за срце и антибеби пилула.

Кава кава: Може повећати дејство одређених лекова за смирење. Може изазвати оштећење јетре.

 

Компликације хируршких захвата

Може доћи до интеракције са анестетицима и компликација везаних за операцију.

Препарат / Могуће компликације

Алоја: Убрзана перисталтика. Може смањити деловање диуретика након операције.
Бели лук: Може ометати згрушавање крви и проузроковати појачано крварење.
Ђумбир: Може проузроковати појачано крварење.
Гинко: Може проузроковати појачано крварење.
Валеријан: Може продужити деловање анестезије.

 

Хигијенска и здравствена исправност

Биљни препарати се често набављају од особа које се производњом баве без одговарајуће стручности и без поштовања прописаних услова – травари, надрилекари и др. Овакви препарати су најчешће непознатог састава и непотврђене хигијенске и здравствене исправности.

Коришћење препарата „на своју руку“

Употреба биљних препарата кроз „самолечење“ може одложити тражење савета лекара или у тицати да пацијент одус тане од конвенционалне терапије, без прет ходног саветовања са квалификованим особама.

ПРЕПОРУКЕ

 Уколико планирате или већ користите неке биљне препарате, следите ове препоруке, како бисте смањили ризике по здравље:

•   Поразговарајте са својим лекаром или фармацеутом о избору препарата, њиховим ефектима и евентуалном утицају на лекове које узимате.
•   Препарате набављајте у апотекарским установама, где се биљни препарати могу наћи у виду биљних лекова, традиционалних биљних лекова, чајева, чајних мешавина, биљних екстракта и дијететских производа.
•   Не набављајте препарате од особа које се баве производњом без одговарајуће стручне спреме и поштовања прописаних услова (травари, надрилекари и др.).
•   Не лечите озбиљне болести или стања на своју руку.
•   Не узимајте биљне препарате ако сте трудни или дојите.
•   Немојте давати биљне препарате деци млађој од
3 године.
•   На биљном препарату мора да пише који је део биљке употребљен, ако је у питању мешавина мора бити назначено у којим количинама и размерама и која врста раствора је употребљена.
•   Препарат мора имати потврду о здравственој исправности од надлежног завода за јавно здравље.

 

АЛОЈА  (Алое  вера)

Алоја гел употребљава се локално, за зарастање рана, опекотина од сунца и блажих опекотина. Алоја латекс се употребљава орално као лаксатив.

Како се користи?

Лишће алоје садржи бис три гел, који се обично користи за локалну употребу или као састојак производа за негу коже и заштиту од УВ зрачења. Зелени делови листа који окружују гел могу се користити за добијање сока или суве масе – латекс, која се једе. Сок и латекс се могу наћи и у виду суплемената (као течност или капсуле).

Шта каже наука?

Алојин латекс има јака лаксативна својства (средство против затвора).

Алоја гел за локалну употребу помаже у зарастању опекотина, огуљотина и површинских рана. Међутим, једно испитивање је показало да алоја гел спречава зарастање дубоких хируршких рана.

Неколико студија истраживало је локалну примену алоја гела у циљу превенције и ублажавања реакције коже током зрачне терапије. Иако се у појединим истраживањима гел показао ефикасним, дефинитивне закључке још увек није могуће донети. Слична ситуација је и са применом гела за превенцију оштећења слузокоже усне шупљине (мукозитиса) током онколошког лечења. Упркос појединим позитивним резултатима, истраживања нису потврдила ефикасност гела.

Лабораторијска истраживања показала су да поједини састојци алоје имају имуномодулаторне, антиканцерске, антиоксидативне и антиинфламаторне ефекте, односно да у лабораторијским условима (у епрувети) могу подстаћи имунитет, успорити раст малигних ћелија, деловати као антиоксиданс и противупално. Способност подстицања имунитета уочена је и у појединим истраживањима на експерименталним животињама.

Деловање препарата алоје на малигну болест и квалитет живота код људи није испитивано одговарајућим клиничким студијама.

 

Нежељени ефекти и упозорења

Локална употреба алоја вере није повезана са значајним нежељеним ефектима.

Код оралне употребе алоје регистровани су стомачни грчеви и проливи. Проливи могу смањити апсорпцију многих лекова.

Особе које болују од дијабетеса и користе лекове за снижавање шећера, требало би да буду опрезне при оралној примени алоје, јер постоји могућност да снижава ниво шећера у крви.

Пријављено је неколико с лучајева озбиљних компликација приликом оралне примене алоје, као што су упала јетре (хепатитис) или поремећај згрушавања крви, а неке студије указују и на могуће смањење функције штитне жлезде.

 

АРОНИЈА

Црна аронија је листопадни грм који води порекло са истока САД. Плодови ароније богати су полифенолима, нарочито антоцијаном, и имају снажну антиоксидативну активност. Због високог садржаја полифенола наводи се да плодови ароније могу помоћи у борби против рака, шећерне болести, болести срца и крвних судова и других болести.

Како се користи?

Најчешће се користи сок од бобица.

Шта каже наука?

Деловање ароније испитивано је у лабораторијским условима, где је потврђено изражено антиоксидативно деловање. Међутим, антоцијан и друге врсте полифенола којима је аронија богата, код људи се слабо апсорбују из органа за варење, па се њихова искористљивост доводи у питање.

Лабораторијско истраживање спроведено 2014. године показало је да екстракт ароније појачава дејство цитостатика гемцитабина на заустављање раста ћелија рака панкреаса. Немогуће је предвидети да ли би се сличан ефекат видео и код људи, па би било неопходно спровести клиничка истраживања.

Нежељени ефекти

У лабораторијским истраживањима токсични ефекти ароније на здраве ћелије нису уочени.

 

ЂУМБИР

Ђумбир је тропска биљка која има зелено-црвене цветове и ароматични подземни изданак (ризом). Обично се користи у припреми хране и у медицинске сврхе. Коришћен је у азијској медицини за лечење стомачних болова, муке и пролива. Многи препарати за боље варење, против мучнине,

против прех ладе и кијавице, садрже екстракт ђумбира као један од састојака. Употребљава се за смањење постоперативне мучнине, као и мучнине изазване хемиотерапијом, трудноћом или превозом.

Како се користи?

Уобичајени видови употребе ђумбира су као свеж или сушен корен, таблете, капсуле, течни екстракти (тинктуре) и чајеви*.

Шта каже наука?

Ис траживања су потврдила способнос т ђумбира да ублажи мучнину проузроковану хемиотерапијом. Ђумбир је даван уз стандардну антиеметичку терапију. Истраживања показују да краткотрајна употреба ђумбира безбедно смањује мучнину и повраћање у трудноћи. Нејасно је да ли је ђумбир ефикасан у лечењу реуматоидног артритиса, остеоартритиса или болова у зглобовима и мишићима.

Нежељена дејства и упозорења

Најчешће пријављени нежељени ефекти су: гасови, надутост, горушица и мучнина.

*Чај од ђумбира против мучнине: Ставити половину кафене кашичице иструганог корена ђумбира у шољу, прелити кључалом водом и оставити да одстоји 10 минута. Након тога процедити и пити у мањим гутљајима у току дана.

 

ЕХИНАЦЕА

Од девет познатих врста ехинацее најчешће се користи Echinacea purpurea за коју се верује да има и најснажније дејство. Ехинацеа се традиционално употребљава за лечење или превенцију прехладе, кијавице и других инфекција. Верује се да помаже у борби против инфекција, тако што стимулише имуни систем.

Како се користи?

Делови биљке који су изнад земље и корење ехинацее користе се свежи или сушени, за справљање чајева, цеђење сокова, за екстракте или препарате за спољну употребу.

Шта каже наука?

Резултати истраживања су подељени по питању да ли ехинацеа помаже у лечењу прехладе или кијавице. Већина истраживања обављених до сада указује да ехинацеа не спречава прехладу или друге инфекције.

Нежељена дејства и упозорења

Када се узима орално, ехинацеа обично нема нежељених дејстава. Могуће су алергијске реакције, као што су свраб, погоршање астме и анафилакса. У клиничким испитивањима су стомачни проблеми били најчешће нежељене појаве.

 

ЗЕЛЕНИ ЧАЈ (Кинески  чај, Јапански чај)

Зелени чај се прави од осушеног лишћа азијске биљке Camellia sinensis. Екстракт зеленог чаја садржи епигалокатехин-3-галат (ЕЦГЦ), састојак за који се мисли да је најзначајнији за ефекте зеленог чаја. Oсобе оболеле од рака га користе у циљу побољшања имунитета, борбе против болести, унапређења општег стања и детоксикације. Зелени чај, а у последње време и црни чај, користе се и у циљу превенције рака. Зелени чај и екстракти зеленог чаја користе се за побољшање менталних функција, смањење телесне тежине, снижавање нивоа холестерола и заштиту коже од оштећења сунцем.

Како се користи?

Зелени чај се обично кува и пије као пиће. Екстракти зеленог чаја могу се узимати у виду капсула, а некада се користе као састојак производа за негу коже.

Црни чај добија се из ферментисаног лишћа исте биљке.

Шта каже наука?

Лабораторијска истраживања показала су да одређена једињења из зеленог чаја могу да зауставе раст малигних ћелија. Зелени чај садржи полифеноле и катехине, једињења за која се претпоставља да имају антиоксидантна својства. Међутим, истраживања на људима дала су различите резултате, тако да се за сада не може донети дефинитиван закључак да ли зелени чај има утицаја на малигне болести.

Нека истраживања показала су да употреба зеленог чаја побољшава менталнe функције, највероватније због тога што садржи кофеин. Нема довољно података како бисмо утврдили да ли зелени чај може помоћи у мршављењу, снижењу нивоа холестерола у крви или заштити коже од оштећења сунцем.

 

Нежељена дејства и упозорења

Зелени чај је безбедан за већину одраслих особа када се користи у умереним количинама. Међутим, треба имати на уму и могућа нежељена дејства.

Зелени чај и екстракти зеленог чаја садрже кофеин. Кофеин код неких људи може да изазове несаницу, узнемиреност, раздражљивост, проблеме са стомаком, мучнину, пролив или често мокрење.

Код особа које употребљавају концентроване екстракте зеленог чаја регистрована је појава проблема са јетром. Ови случајеви су врло ретки и повезаност није дефинитивно потврђена, али се саветује опрез при постојању или појави тегоба везаних за рад јетре.

Нека истраживања указују да би зелени чај могао имати утицаја на дејство појединих лекова који се користе у лечењу малигних болести, нпр. антикоагулантних лекова, као што је варфарин.

 

КАНАБИС (МАРИХУАНА)

Иако први записи о коришћењу марихуане у медицинске сврхе датирају још од пре 3.000 година, медицинска употреба ове биљке је ограничена, јер њени делови садрже различите количине бројних активних супстанци чије је ефекте тешко предвидети. Главни психоактивни састојак канабиса је тетрахидроканабинол (ТХЦ), док се њему слична једињења називају канабиноидима.

Употреба целе сирове биљке, хашиша или уља марихуане у медицинске сврхе није одобрена у европским земљама, као ни од стране Америчке агенције за храну и лекове.

Два фитоканабиноида издвојена из биљке (дронабинол, канабидиол) и синтетски лек (набилон) званично су одбрени у САД, Канади и делу Европе и користе се за контролу мучнине и повраћања након хемиотерапије, као и за смањење бола код онколошких пацијената када ове тегобе не реагују на конвенционалне лекове. Наведене активне компоненте марихуане мање су ефикасне и лошије се подносе у односу на савремене лекове у лечењу бола и мучнине код оболелих од рака.

Лечење канцерског бола

Канабиноиди или инхалирана марихуана не могу да замене конвенционалне лекове против канцерског бола. Истраживано је да ли канабиноиди могу да се додају уз лекове против канцерског бола у лечењу пацијената са одмаклом малигном болешћу. Истраживана је примена спреја који се наноси на слузокожу усне дупље. Спреј је био делотворан, иако је његов учинак био скроман. О дејству инхалиране марихуане код пацијената са резистетним канцерским болом нема одговарајућих, контролисаних истраживања и она се у овој индикацији не препоручује.

Превенција и лечење мучнине и повраћања изазваних хемиотерапијом или одмаклом малигном болешћу

Синтетички канабиноиди или инхалирана марихуана не могу да замене постојеће лекове против мучнине и повраћања (тзв. антиеметике). Примена синтетичких канабиноида (набилон) против мучнине и повраћања изазваних хемиотерапијом је истраживана и нема доказа да су синтетички канабиноиди делотворнији и/или да се боље подносе од лекова које већ примењујемо.

Антитуморско деловање

Улога марихуане и њених компоненти у лечењу оболелих од тумора није адекватно истраживана контролисаним рандомизованим клиничким студијама, те су због тога све тврдње да је марихуана делотворна у лечењу малигне болести неутемељене. Поред тога, установљено је да компоненте марихуане могу да блокирају ензиме који учествују у метаболисању лекова и на тај начин умање ефекат или повећају токсичност хемиотерапије.

Употреба марихуане као фактор ризика за рак

У диму који настаје током пушења канабиса, као и код дуванског дима, потврђено је присуство канцерогена. Употреба канабиса доводи се у везу са туморима плућа, главе и врата, мокраћне бешике и тестиса, али ова повезаност још увек није потврђена одговарајућим контролисаним истраживањима.

Стручњаци института за онкологију и радиологију Србије пацијентима оболелим од малигних болести не препоручују употребу марихуане (целе сирове биљке, уља марихуане или хашиша) за лечење малигне болести, њених симптома или токсичности онколошког лечења.

 

KАНТАРИОН

Кантарион је биљка са жутим цветовима о којој постоје записи да је први пут употребљавана у медицинске сврхе у старој Грчкој. На енглеском се ова биљка зове трава светог Јована (St John’s wort), по томе што цвета у време прославе светог Јована Крститеља, крајем јуна. Вековима се користио за лечење менталних поремећаја. Употребљава се за лечење депресије, анксиозности, поремећаја сна. Коришћен је и као балзам за ране, опекотине и уједе инсеката.

Како се користи?

Цветови кантариона се употребљавају за припрему чајева и таблета који садрже концентровани екстракт.

Шта каже наука?

Постоје докази да кантарион може да ублажи симптоме благе депресије. Међутим, није ефикасан код умерене или теже депресије, а показује и интеракције са појединим лековима против рака и другим лековима. Уколико се не лечи адекватно, депресија се погоршава. Свако ко можда пати од депресије требало би да се обрати лекару, јер постоје ефикасне и потврђене терапије.

Ис траживање коришћења кантариона током хемиотерапије показало је да може смањити нежељене ефекте, али вероватно због тога што смањује ниво цитостатика у крви, а самим тим и његову делотворност.

Нежељене појаве и упозорења

Кантарион може проузроковати повећану осетљивост на светло, узнемиреност, сувоћу у устима, несвестицу, стомачне тегобе, умор, главобољу или сексуалну дисфункцију.

Истраживања показују да кантарион у тиче на дејство неких других лекова и може да убрза или успори њихову разградњу или избацивање. Ти лекови су: антидепресиви, контрацептиви, циклоспорини (лекови за одбацивање трансплантираног органа), дигоксин (лек који ојачава контракције срчаног мишића), неки од лекова који се користе за контролу ХИВ инфекције, иринотекан, а вероватно и други лекови који се користе у лечењу рака, варфарин и слични антикоагуланти.

Када се комбинује са одређеним антидепресивима, кантарион може повећати њихова нежељена дејства, као што су мучнина, анксиозност, главобоља и конфузија.

 

НОНИ

Нони је вечно зелени жбун или дрвце које расте по читавој тропској облас ти Пацифичког океана, од југоисточне Азије до Аустралије, а посебно на Полинезији. Нони се традиционално употребљавао на Полинезији као боја. Има дугу ис торију употребе као локални препарат за зарастање рана, против инфекције, пролива, проблема са кожом и болова у зглобовима. Сок од нони воћа користи се као тоник за здравље, али и за лечење рака, болести срца и крвних судова, шећерну болест и бројне друге здравствене проблеме.

Како се користи?

Традиционално су се у здравствене сврхе користили лишће и воће нонија. Данас се најчешће воће комбинује са другим воћем (на пример са грожђем) за прављење сокова. Препарати од воћа и лишћа су доступни у виду капсула, таблета и чајева.

Шта каже наука?

У лабораторијским истраживањима нони је показао дејство као антиоксидант и имуностимулатор. Ови резултати показују да нони завређује даље испитивање, нарочито по питању утицаја на малигне и кардиоваскуларне болести. Међутим, није довољно изучаван на људима да би се могли донети закључци о деловању и безбедности.

Нежељена дејства и упозорења

Безбедност нонија није адекватно изучавана. Нони садржи висок ниво калијума. Људи који су на дијети са ограничењем уноса калијума због проблема са бубрезима требало би да избегавају употребу нонија. Пријављено је неколико случајева оштећења јетре након употребе нони сока или чаја током неколико недеља. Иако није потврђено да су оштећења била последица примене нонија, особе које имају обољење јетре би требало да избегавају нони.

 

КОМБУХА

Комбуха  је  култура  гљивица  и бактерија која је због свог изгледа добила назив комбу ха печурка. Припрема се тако што се у заслађени црни чај дода култ ура гљивица и бактерија и остави да ферментише током 7 до 10 дана. Добија се чај који је благо газиран и кисео, а садржи велике количине кофеина, шећера и вит амина Б. Народи азијских земаља верују да овај чај може да поврати младост и енергију и продужи животни век. Заговорници га препоручују за велики број различитих тегоба и болести, од несанице, преко проблема са варењем до СИДЕ, мултипле склерозе и рака. Као механизам деловања код особа оболелих од рака наводе се јачање имуног система и детоксикација.

Шта каже наука?

Не постоје докази ни за једно наведено дејство комбуха чаја код људи. Лабораторијска истраживања показала су антиоксидативно деловање као и подстицање имунитета код експерименталних животиња, али истраживања код људи нису рађена.

Безбедност

Култура гљивица може бити контаминирана (буђ, друге гљивице, бактерије). Киселост чаја може довести до отпуштања олова из керамичких посуда и тровања оловом. Забележене су алергијске реакције и поремећаји функција јетре.

 

ШИТАКЕ ПЕЧУРКЕ

Шитаке је јестива печурка пореклом из Азије. У лековите сврхе се користе цели осушени плодови или екстракт који садржи активне састојке. Није познато да ли екстракти и печурке које се корис те у исхрани имају исто деловање. Заговорници кажу да подстичу имуни систем и на тај начин успоравају напре довање рака или СИДЕ. Наводи се да имају антитуморско деловање, да могу ублажити нежељене ефекте онколошког лечења, смањују холестерол и помажу у контроли инфекције јетре (хепатитиса).

Шта каже наука?

Поједина истраживања на лабораторијским животињама показала су антитуморско деловање, смањење холестерола или инхибицију вируса. Неколико ис траживања је спроведено код људи, са различитим резултатима. Неопходне су клиничке студије како би се утврдило деловање шитаке печурки код људи.

Безбедност

Сматра се да су шитаки печурке безбедне када се узимају као храна у уобичајеним количинама. Узимање печурака или екстракта у већим количинама може довести до стомачних тегоба и алергијских реакција.

 

 ВИТАМИНИ, МИНЕРАЛИ И ДРУГИ

ДИЈЕТЕТСКИ СУПЛЕМЕНТИ

 

Дијететски суплементи

За добро функционисање нашег организма неопходне су нам хранљиве супстанце, као што су:

•   витамини – А, Б, Ц, Д, Е…
•   минерали – селен, цинк, калцијум, магнезијум…
•   есенцијалне амино-киселине
•   масне киселине
•   једињења биљног порекла (каротеноиди, биофлаво- ноиди, изофлавони)
•   ензими, коензими.

Најбољи извор свих ових неопходних састојака је разноврсна и балансирана исхрана, богата воћем и поврћем. Извор могу бити и дијететски суплементи (додаци исхрани) – намирнице које допуњују нормалну исхрану и представљају концентроване изворе витамина, минерала или других супстанци са хранљивим или физиолошким ефектом, а израђују се у облику капсула, таблета, капи и др.

Узимање суплемената по препоруци лекара

Лекар може прописати узимање одређених суплемента у неким ситуацијама, као што су:

•   отежано узимање хране и течности због болести или онколошке терапије
•   отежано преузимање хранљивих састојака из хране због болести
•   повећане потребе за неким хранљивим састојком због болести или терапије (нпр. примена калцијума и витамина Д код особа на хормонској терапији која може довести до остеопорозе).

Дијететски суплементи у превенцији рака

Истраживања су потврдила да исхрана богата воћем и поврћем смањује ризик за рак. Међутим, упркос бројним истраживањима, није доказано да било који дијететски с уплемент може смањити ризик за настанак рака.

Дијететски суплементи код особа оболелих од рака

Није доказано да дијететски суплементи могу допринети излечењу рака. Резултати једне мање студије показали су да је код особа са одмаклом малигном болешћу примена коензима Q10 и других антиоксиданата имала утицаја на дужину преживљавања, али је то потребно потврдити већим истраживањима. Поједини препарати могу помоћи да се ублаже тегобе настале као последица болести или онколошког лечења. На пример, нека истраживања су показала да препарати омега 3 масних киселина из рибљег уља могу помоћи да се спречи екстремни губитак телесне тежине који настаје због болести (кахексија).

Безбедност

Приликом примене суплемената постоји опасност од хипер- витаминозе, интеракције са лековима или других нежељених ефеката, па их треба користити само након консултације са лекаром.

АНТИОКСИДАНТИ

У антиоксиданте спадају: витамини А, Ц и Е, коензим Q10, бета каротен, ликопен, селен и друга једињења. Антиоксиданти су материје које штите ћелије од оштећења слободним радикалима. Слободни радикали се свакодневно стварају у организму, а њихов настанак могу подстаћи дувански дим, јонизујуће зрачење, загађење околине и др. Оштећења ћелија слободним радикалима могу довести до појаве рака и других болести.

Извори антиоксиданата су:

• храна (воће и поврће) и
• суплементи (препарати витамина и других једињења).

 

Воће и поврће

Воће и поврће су одличан извор антиоксиданата. Истраживања су потврдила да је исхрана богата воћем и поврћем добра по здравље и да смањује ризик за малигне и друге болести. Међутим, није потврђено да ли су ови ефекти резултат присуства антиоксиданата или неких других једињења. Антиоксиданти који су у воћу и поврћу су безбедни.

Антиоксиданти (суплементи) у превенцији

Бројна истраживања која су укључила преко 100.000 особа, испитивала су да ли препарати антиоксиданата могу спречити настанак рака, болести срца и крвних судова или катаракте. У већини случајева превентивног ефекта није било.

Узимање суплемената антиоксиданата може имати супротан ефекат од очекиваног. Неколико студија испитивало је могућност смањења ризика за рак плућа код дугогодишњих пушача давањем бета каротена и других суплемената. Резултати су били неочекивани – не само да није дошло до смањења ризика, већ је број оболелих од рака плућа био повећан.

Витамин Е, некада називан “витамин младости”, преписиван је старијим особама у циљу очувања виталности и превенције разних болести. Међутим, резултати истраживања показали су да примена витамина Е повећава ризик за шлог.

Резултати пар студија на малом броју испитаника указивали су да би витамин Е и селен могли смањити ризик за рак простате. Међутим, рандомизована клиничка студија, која је укључила неколико десетина хиљада мушкараца, не само да није показала превентивно деловање, већ чак и супротне ефекте.

Антиоксиданти код особа оболелих од рака

Спроведено је неколико истраживања о томе како примена препарата антиоксиданата утиче на делотворност и нежељене ефекте онколошког лечења. Иако су резултати били различити, у неким студијама је уочена лошија прогноза код пацијената који су током терапије узимали суплементе, нарочито ако су били пушачи. Испитивана је примена високих доза антиоксиданата током зрачне терапије у циљу смањења нежељених ефеката. Нежељени ефекти јесу били мање изражени, али је истовремено и успешност лечења била мања, тј. повећан је ризик за поновну појаву болести. У случају примене препарата антиоксиданата може доћи до интеракције са другим лековима.

За препарате антиоксиданата превентивно дејство као и позитивно дејство током онколошког лечења нису потврђени. у неким случајевима високе дозе ових суплемената могу повећати ризик за болести.

 

КОЕНЗИМ Q10

Коензим Q10 је једињење које рег улише снабдевање ћелија енергијом и као антиоксидант штити ћелије од слободних радикала. Наш организам га сам синтетише, а налази се и у храни, посебно животињског порекла. Иако његова улога још увек није дефинитивно потврђена, користи се у лечењу појединих обољења срца и крвних судова, неуролошких обољења или ХИВ инфекције.

Интересовање за примену коензима Q10 у онкологији настало је због тога што: подстиче имунитет, спада у антиоксиданте, код пацијената са неким врстама рака је установљен низак ниво коензима Q10 у крви.

Шта каже наука?

Истраживања на експерименталним животињама показала су да подстиче имунитет и помаже организму да се бори против појединих инфекција и врста рака. Истраживања на експерименталним животињама показала су да смањује ризик за оштећење срца при примени хемиотерапије која може оштетити срце.

Још увек нема доказа о ефектима коензима Q10 код људи. Спроведено је више истраживања, али се на основу њих не може донети закључак, због малог броја укључених пацијената или лошег модела студије.

Безбедност

Озбиљни нежељени ефекти нису регистровани. Најчешћи нежељени ефекти су: несаница, мучнина, болови у стомаку, вртоглавица, главобоља, умор, раздражљивост.

 

СЕЛЕН

Селен је минерал који је укључен у бројне процесе у нашем организму. Наш организам га не производи, а добар извор су намирнице богате протеинима (плодови мора, риба, црвено месо, житарице). Како је селен моћан антиоксидант, користи се у циљу превенције рака, болести срца и реуматоидног артритиса. Користи се и за боље функционисање имуног система.

Шта каже наука?

Истраживања нису потврдила превентивно деловање селена у односу на малигне болести, болести срца или реуматоидни артритис. Клиничке студије су показале да селен не само што не спречава, већ може и повећати ризик за рак.

Истраживања о примени селена у циљу смањења нежељених ефеката онколошког лечења (хемиотерапије, радиотерапије, хирургије), утврдила су да селен не помаже и да његова примена може довести до нежељених ефеката.

Безбедност

Препарати селена су углавном безбедни, уколико се узимају у препорученим дозама и у краћем периоду. Високе дозе мог у довести до тровања са мучнином, повраћањем, малаксалошћу. Дуготрајна употреба може довести до тровања са симптомима сличним тровању арсеником.

 

ГЕРМАНИЈУМ

Германијум је минерал. Мале количине органског германијума могу се наћи у неким намирницама биљног порекла – пасуљу, соку од парадајза, белом луку и др. Неоргански германијум добија се из рудника и има широку примену као полупроводник у електронској индустрији. У продаји се могу наћи препарати како органског тако и неорганског германијума. У последње време већи је број препарата органског германијума, међутим, често су контаминирани примесама неорганског германијума. Постоји и Ге-132, синтетска форма органског германијума.

Заговорници употребе ових препарата тврде да германијум подстиче у телу продукцију интерферона и препоручују његову употребу у лечењу малигних болести као и бројних других болести (ХИВ инфекција, упала зглобова, неуроза, астма, дијабетес, Паркинсонова болест и др.).

Шта каже наука?

Не постоје докази да германијум има значајну улогу у организму људи и животиња и да је значајан за очување здравља. Када се ради о препаратима германијума, резултати истраживања нису потврдили да повећавају продукцију интерферона, побољшавају здравље или лече болести.

Нежељени ефекти и упозорења

Регис тровани су бројни токсични ефекти приликом примене препарата германијума: анемија, губитак апетита, губитак телесне тежине, мучнина, повраћање, умор, слабост мишића, оспа, утрнулост или бридење руку и ногу услед оштећења нерава, сензорна атаксија (поремећај координације мишића).

Ређи али најозбиљнији нежељени ефекти су: отказивање рада бубрега (хронична бубрежна инсуфицијенција), масна дегенерација јетре, повећање вредности ензима јетре, оштећење периферних нерава, оштећење малог мозга са поремећајем равнотеже (церебеларна атаксија), оштећење коштане сржи.

Препарати германијума могу имати интеракције са другим лековима, нарочито лековима који имају утицаја на рад бубрега, и погоршати њихове нежељене ефекте. Жене које су у другом стању или доје никако не би требало да узимају препарате германијума. Токсични ефекти се повећавају са порастом дужине узимања препарата, а забележени су и код сасвим малих доза.

Препарати германијума представљају потенцијалну опасност по здравље људи и зато се њихова примена не препоручује!

ОСТАЛИ ПРЕПАРАТИ

АЈКУЛИНА ХРСКАВИЦА

Постојало је веровање да ајкуле не могу оболети од рака и да ајкулина хрскавица може излечити рак. Објављене су чак и две књиге на ту тему. Иако се теорија показала нетачном – ајкуле оболевају од рака, а препарати њихове хрскавице не могу да лече рак, интересовање за ове препарате и даље постоји.

Шта каже наука?

Истраживачи су заинтересовани за хрскавицу из других разлога. Како у хрскавици нема крвних судова, претпоставља се да има састојке који спречавају њихово стварање. Тумори стварају нове крвне судове да би се снабдевали храном и кисеоником и да би могли да расту. Лабораторијска истраживања показала су да састојци ајкулине хрскавице могу да блокирају стварање нових крвних судова тумора, али код експерименталних животиња и људи овакав ефекат није постигнут.

Неколико клиничких студија истраживало је примену препарата код пацијената са одмаклом малигном болешћу, по завршетку терапије или уз постојеће онколошко лечење. Резултати су показали да ајкулина хрскавица није допринела дужем преживљавању нити бољем квалитету живота пацијената.

Безбедност

Значајнији нежељени ефекати нису регистровани.

 

ЛАЕТРИЛ (АМИГДАЛИН, “витамин Б17”)

Амигдалин је супстанца која се налази у коштицама кајсија, брескви, горког бадема и другог воћа, као и у разним биљкама. Лаетрил је пречишћена, синтетичка форма амигдалина. Амигдалин је откривен у 19. веку у Русији и проглашен за средство које лечи рак. Пречишћена форма амигдалина, лаетрил, постала је популарна у САД седамдесетих година 20. века, као део „метаболичке терапије“ рака. Након резултата истраживања, лаетрил је у САД забрањен.

Механизам деловања

Активна супстанца која се ослобађа из лаетрила је цијанид. Заговорници лечења лаетрилом тврде да цијанид ослобођен из лаетрила селективно убија ћелије рака, а не оштећује здраве ћелије. Постојала је теорија да је лаетрил витамин (Б17) и да рак настаје као последица његовог недостатка. Међутим, није утврђена ниједна улога лаетрила у организму и не може се уврстити у витамине.

Шта каже наука?

Код истраживања на лабораторијским животињама није уочено смањење или успоравање раста тумора при примени лаетрила. У клиничким студијама, код пацијената нису уочени значајнији позитивни ефекти лаетрила, али су уочени знаци тровања цијанидом. Скорија лабораторијска истраживања указала су да би могли постојати и други механизми деловања лаетрила. Међутим, његова токсичност ограничава примену у постојећој форми.

Нежељени ефекти

Веће дозе или дужа примена могу довести до тровања цијанидом, које карактеришу: мучнина, повраћање, главобоља, вртоглавица, конфузија, модра пребојеност коже, пад притиска, неуролошки поремећаји, кома и смрт.
 

ЗЕОЛИТ

Зеолити су група минерала вулканског порекла. Користе се у индустрији, грађевинарству и пољопривреди. Када се ради о примени код људи у медицинске сврхе, препарати зеолита спадају у дијететске суплементе и могу се наћи у виду капсула или праха. Произвођачи тврде да ови препарати спроводе детоксикацију (чишћење) организма, подижу имунитет, као антиоксиданти смањују ризик за рак и имају бројна друга благотворна дејства. Такође, тврде да су ови препарати нетоксични и безбедни за примену.

Шта каже наука?

Ефекти зеолита су проучавани у лабораторији и на експерименталним животињама. Не постоје научно засновани докази о ефектима примене зеолита код људи у циљу превенције или лечења малигних болести.

Нежељена дејства и упозорења

Истраживања спроведена на експерименталним животињама нису показала постојање значајније токсичности препарата датих оралним путем. Не постоје подаци о безбедности примене зеолита код људи. Једини подаци којима располажемо односе се на значајно повећање ризика за настанак мезотелиома, малигног тумора плућне марамице, након удисања зеолита. Уколико бисмо очекивали да код људи, као код животиња, препарати зеолита помажу уклањању токсина из организама, постоји вероватноћа да би утицали и на ефекте лекова који се узимају, укључујући и хемиотерапију, неке врсте антибиотика и др.

Не постоје поуздани подаци о ефектима и безбедности примене зеолита код људи.

 

ПЕТРОЛЕЈ (КЕРОЗИН)

Деривати петролеја користе се у медицинске сврхе у Африци и источној Европи, у лечењу инфекција, аутоимуних болести, рака и реуматских болести. Не постоје подаци о ефектима примене петролеја код особа са малигним болестима.

Нежељени ефекти

У случају краткотрајне, најчешће задесне изложености, уколико је дошло до гутања петролеја могу се јавити мучнина, повраћање и пролив. У случају инхалације може доћи до појаве главобоље, вртоглавице, поремећаја равнотеже, а аспирација у плућа изазива упалу са температуром, кашљем и гушењем. Дуготрајна изложеност може довести до симптома од стране централног нервног система, као што су нервоза, губитак апетита и мучнина.

 

СОДА БИКАРБОНА (натријум бикарбонат)

Теорија о кандиди албиканс

Један италијански лекар дошао је на идеју да рак настаје као последица инфекције гљивицом кандида албиканс, односно као покушај тела да се одбрани од ове инфекције. Како се сода бикарбона користи као помоћ при лечењу инфекције кандидом, тако се њена примена наметнула као „једноставно решење“ за лечење рака. Наведени лекар је применом соде бикарбоне довео до смрти једне пацијенткиње са раком дојке, након чега је осуђен и одузета му је лиценца за рад.

Гљивица кандида албиканс је нормални становник нашег тела и не проузрокује никакве тегобе. У случају коришћења антибиотика, пада имунитета или других ситуација, може довести до појаве симптома инфекције. Ова инфекција не може повећати ризик за рак.

Теорија о базној (алкалној) средини

Постоји и теорија да туморима прија кисела средина и подстиче њихов раст, те да је коришћењем соде бикарбоне могуће створити базно окружење тумора и смањити ризик за раст и ширење рака.

Шта каже наука?

Лабораторијска истраживања на мишевима су показала да се убризгавањем натријум бикарбоната ствара базна средина у окружењу тумора, смањује раст тумора и смањује бол пореклом из тумора. Међутим, истраживања која су до сада спроведена код људи нису потврдила овакве ефекте. Орално узета сода бикарбона не може да измени киселост крви, а према томе ни околине тумора. Крв је нормално благо базна и та вредност се врло прецизно регулише путем бубрега – не може се изменити храном или пићем, јер се сваки вишак киселог или базног садржаја избацује путем мокраће.

Нежељени ефекти

Високе дозе соде бикарбоне могу довести до веома озбиљних последица. Уколико се превазиђе могућност бубрега да одржава киселост крви, настаје метаболичка алкалоза са конфузијом, мучнином, повраћањем, тремором руку, спазмом мишића. Вишак натријума може довести до појаве отока, повећања притиска и отказивања срца.

  ИСХРАНА

По откривању болести и започињању онколошког лечења, не препоручују се драстичне измене режима исхране или примена посебних “антиканцерских” дијета, које могу значајно угрозити здравље. Треба се придржавати општих принципа правилне исхране, уз прилагођавање исхране тегобама везаним за малигну болест и онколошко лечење. Увођење посебних режима може довести до нежељених ефеката, па је неопходно претходно се консултовати са лекаром онкологом и дијететичарем.

 

ВЕГЕТАРИЈАНСТВО, ПРЕСНА ХРАНА, МАКРОБИОТИКА

Вегетаријанство је начин исхране који подразумева употребу намирница биљног порекла (житарице, махунарке, воће и поврће), евентуално млечних производа и јаја, али без животињског меса. пресна исхрана обухвата некувану, ферментисану храну или храну која се састоји од клица и сокова направљених од клица. макробиотика је стил живота чији је циљ свеобухватно здравље. Исхрана се базира претежно на целим зрнима житарица (50-60%), поврћу, мањим количинама рибе и других намирница. Намирнице треба да буду органски узгајане и на одговарајући начин припремљене.

Многи сматрају да ове дијете, с обзиром да су засноване искључиво или претежно на храни биљног порекла, могу смањити ризик за обољења срца и крвних судова, као и поједина малигна обољења. Међу тим, адекватна истраживања нису рађена, па би у тицај наведених дијета у смислу превенције или лечења рака требало испитати рандомизованим клиничким студијама.

Овакав тип исхране, нарочито у периоду онколошког лечења, може довести до недостатка појединих хранљивих материја или других нежељених ефеката.

•   Садржи пуно биљних влакана, па је варење дуготрајно и отежано – не препоручује се код пацијената у току хемиотерапије и радиотерапије гинеколошке регије или дигестивног тракта.
•   Садржи мало протеина.
•   Могућ је дефицит витамина Б12 и Д, калцијума, гвожђа, цинка.
•   Сиромашна је у калоријама и често доводи до губитка телесне масе.
•   Код пресне хране је повећан ризик за инфекције.
•   Захтева доста времена за припрему оброка.

 

ОРГАНСКА ИСХРАНА

Органска исхрана подразумева коришћење воћа, поврћа и других намирница које су узгајане и/или произведене без примене вештачких пестицида и адитива. Међутим, не постоје научно засновани докази да исхрана органским намирницама може да излечи рак или смањи ризик за поновну појаву рака.

 

„АНТИКАНЦЕРСКЕ” ДИЈЕТЕ

 

АЛКАЛНА ДИЈЕТА

На основу запажања из лабораторијских истраживања о бржем расту и ширењу малигних ћелија у киселом окружењу, настала је теорија да треба избегавати “киселе намирнице”, као што су месо, сир и житарице, јер повећавају киселост крви и самим тим ризик за рак. По тој теорији, воће, зелено поврће и друга храна биљног порекла спадају у алкалне (базне) намирнице, које смањују киселост крви и успоравају раст малигних ћелија.

Шта каже наука?

Крв је нормално благо базна и та вредност се врло прецизно регулише радом плућа и бубрега. Не може се изменити путем хране или пића, јер се сваки вишак киселог или базног садржаја избацује путем мокраће. Исхрана може привремено изменити киселост наше мокраће или пљувачке, али то не утиче на киселост крви као ни на окружење тумора.

Нежељени ефекти

Избегавање појединих намирница може довести до недостатка значајних хранљивих материја. Узимање високих доза соде бикарбоне у циљу смањења киселости крви може довести до метаболичке алкалозе и веома озбиљних последица.

 

ДИЈЕТА БЕЗ ШЕЋЕРА

Постоји теорија да шећер храни рак, због које неки онколошки пацијенти покушавају да у потпуности избаце сваку храну која садржи шећер.

Шта каже наука?

Дијета без шећера, као и алкална дијета, примери су погрешног тумачења медицинских чињеница. У нашем телу угљени хидрати из хране и пића се разлажу у глукозу и фруктозу. Глукоза путем крви доспева до свих делова тела и даје енергију свим нашим ћелијама, како здравим тако и малигним. Како малигне ћелије брзо расту, њима треба више енергије и преузимају више глукозе.

Познато је да је прекомеран унос шећера лош по здравље из више разлога (гојазност, ризик за шећерну болест, повишени триглицериди, висок крвни притисак и др.). Међутим, досадашња истраживања нису показала да шећер подстиче раст тумора.

Истраживања су показала да малигне ћелије користе глукозу и стварају енергију на другачији начин од здравих ћелија. Даља истраживања усмерена су на могућност коришћења ових разлика у лечењу рака.

 

БРОЈСОВА ДИЈЕТА

Бројсова дијета заснива се на теорији да је раку неопходна чврста храна да би се одржао у организму, па се у циљу излечења прописује да се током 42 дана узимају само посебни сокови од поврћа и чај, и то уз обуставу онколошког лечења. Ефекти ови дијете нису истраживани, али су регистровани бројни нежељени ефекти настали као последица неадекватног уноса калорија, протеина и других неопходних хранљивих састојака.

 

ГЕРСОНОВА ДИЈЕТА (герсонова тепарија)

Дијета Макса Герсона, немачког лекара, настала је тридесетих година прошлог века и препоручивана као алтернативна метода за лечење рака. Од хране се узимају свеже воће и поврће у виду сокова, уз коришћење тироидних хормона, ензима панкреаса, суплемената калијума и витамина Б12, као и клизме кафе и рицинуса. Ова дијета заснива се на теорији да је рак последица поремећаја метаболизма ћелија под дејством токсичних супстанци из окружења и неправилне исхране и да детоксикација доводи до оздрављења. Истраживања нису потврдила ову теорију, нити утицај дијете на излечење рака, али су зато регистровани бројни нежељени ефекти: грозница, температура, повраћање, пролив, цревни грчеви, малаксалост, вртоглавица, тешке инфекције и смртни исход.

 

АЛТЕРНАТИВНИ МЕДИЦИНСКИ СИСТЕМИ

 

АКУПУНКТУРА

Акупунктура је метода кинеске традиционалне медицине. Спроводи се убадањем игала у одређене акупунктурне тачке, одговарајућим техникама.

Користи се за ублажавање следећих тегоба:

•   мучнина и повраћање проузроковани хемиотерапијом
•   болови
•   умор и малаксалост
•   сува уста
•   валунзи
•   неуропатије
•   узнемиреност, депресија.

Шта каже наука?

Ефекти акупунктуре проучавани су бројним лабораторијским и клиничким истраживањима. Резултати клиничких студија потврђују ефикасност акупунктуре у превенцији и ублажавању мучнине и повраћања проузрокованих хемиотерапијом, као и у ублажавању појединих врста бола. О ефикасности акупунктуре у ублажавању осталих тегоба још увек не постоје задовољавајући докази.

Безбедност

Уколико акупунктуру изводи особа са одговарајућим квалификаци- јама (здравствени радник са одговарајућом обуком), уз примену правилних процедура и коришћење стерилних игала, нежељени ефекти су веома ретки.

ХОМЕОПАТИЈА

Хомеопатија је настала почетком XIX века, а њен зачетник је немачки лекар С. Ханеман. Хомеопатија посматра симптоме као одбрамбену реакцију тела на штетне утицаје, тј. као покушај самоизлечења. На основу симптома се налази подесни хомеопатски лек, који даље подстиче одбрамбене снаге организма да доврше процес излечења. Супстанца која код здравог човека узрокује одређене симптоме, припремљена као хомеопатски лек излечиће те исте симптоме ако се јаве као резултат болести. Хомеопатија је веома популарна у неким земљама, нпр. Великој Британији, где је једна од најчешће коришћених КАМ метода код особа оболелих од рака.

Користи сте за:

•   ублажавање стреса, узнемирености и депресије
•   ублажавање тегоба као што су бол, мучнина или умор.

Шта каже наука?

Иако су спроведена бројна клиничка истраживања, још увек нема доказа да хомеопатија има утицаја на лечење или ублажавање тегоба код особа оболелих од рака. Анализа 176 контролисаних клиничких студија о примени хомеопатије спроведена је 2015. године. Резултати анализе нису потврдили делотворност ове методе. Упркос недостатку доказа, има веома широку примену код бројних обољења и тегоба.

Безбедност

Нежељених ефеката нема.

 

 ТЕЛЕСНО ЗАСНОВАНЕ ДУХОВНЕ И ДУХОВНО-ТЕЛЕСНЕ МЕТОДЕ

АРОМАТЕРАПИЈА

 

У ароматерапији се користе етерична уља за постизање умирујућег ефекта. Етерична уља су екстракти цвећа, воћа или других делова биљака (лаванда, ружа, еукалипт ус, лимун…). Уља се наносе на кожу током масаже, додају у воду током купања у кади или загревају да би отпустила мирис (додавање уља у загрејану воду, мирисни штапићи и др.).

Особе оболеле од рака користе ароматерапију за:

• поправљање расположења и општег стања
• ублажавање узнемирености или депресије
• ублажавање мучнине, бола или умора.

Шта каже наука?

Поједине студије указују да ароматерапија може помоћи особама оболелим од рака у ублажавању наведених тегоба.

Безбедност

Ароматерапија је безбедна, али код особа оболелих од рака треба бити опрезан у појединим ситуацијама. Ароматерапију масажом треба да спроводи особа која је за то обучена, јер постоје ограничења за примену масаже. Етерична уља су концентрована и потребно их је разблажити да не би довела до оштећења коже. Не треба их наносити на подручја која су зрачена или оштећена. Код осетљивих особа наношење уља на кожу може довести до алергијске реакције.

 

ЈОГА

Јога је почела да се примењује у Индији пре 5.000 година, а сада је веома популарна у свим деловима света. Циљ јоге је да се кроз вежбе комбиноване са вежбама дисања и истезања, позе и медитацију, постигне хармонија ума, тела и душе, што ће омогућити да особа очисти и смири свој ум.

Особе оболеле од рака користе јогу:

•   да се опусте, осећају боље и поправе расположење
•   за смањење умора
•   за ублажавање стреса, узнемирености и депресије.

Шта каже наука?

Клиничке студије указале су да јога може смањити умор и ублажити психичке тегобе код особа оболелих од рака, али за те ефекте још увек нема поузданих доказа. Поједине студије указују да би јога могла помоћи к од  ублажавања  разних здравствених проблема, као што су висок крвни притисак, проблеми са зглобовима (артритис), астма, синдром иритабилног колона, депресија и др.

Безбедност

Пре отпочињања вежбања неопходно је консултовати се са лекаром – онкологом.

МАСАЖА

Циљ масаже је да се различитим техникама (шведска масажа, спортска масажа, шијацу, рефлексологија и др.) постигне ментална и физичка опуштеност.

Особе оболеле од рака користе масажу за:

• ублажавање бола, мучнине
• ублажавање стреса, узнемирености и депресије.

Шта каже наука?

Бројне студије указале су да масажа може помоћи за ублажавање наведених тегоба код особа оболелих од рака. Међу тим, за дефинитивну процену потребно је спровести озбиљнија истраживања.

Безбедност

Масажу треба да спроводи одговарајуће оспособљен терапеут, и то након консултације са лекаром – онкологом који лечи оболелу особу. Терапеут не треба да примењује дубоку масажу или јак притисак без одобрења лекара – онколога. Треба избегавати масажу места изнад тумора, зрачног поља, хируршког реза или других делова тела на којима је кожа оштећена. Не треба спроводити масажу руку или ногу које су отечене због лимфедема. Особе са лимфедемом се упућују у специјализоване установе ради спровођења мануелне лимфне дренаже.

 

МЕДИТАЦИЈА

Медитација је духовна вежба која подразумева усмеравање мисли на једну слику, звук или позитивну идеју ради опуштања и постизања смирености. Постоје различите врсте медитације. Особе оболеле од рака је користе за: oпуштање, побољшање расположења, ублажавање стреса и узнемирености, ублажавање бола, мучнине, умора.

Шта каже наука?

Бројне студије указују да медитација може помоћи за ублажавање наведених психичких и физичких тегоба код особа оболелих од рака.

Безбедност

Медитација је безбедна метода. Можете медитирати сами, по пар минута, једном или два пута у току дана или уз помоћ инструктора. Особе које болују од менталних болести треба пре увођења медитације да се консултују са својим психијатром.

 

МУЗИКОТЕРАПИЈА

Музикотерапија подразумева слушање музике уз коју можете певати, играти или спроводити друге активности. У болницама у свету је спроводе музикотерапеути. Особе оболеле од рака је користе за: опуштање, побољшање расположења, ублажавање стреса и узнемирености, ублажавање бола, мучнине, умора.

Шта каже наука?

Студије које су истраживале примену музикотерапије код пацијената на хемиотерапији, радиотерапији и другим видовима онколошког лечења, показале су да ова метода може помоћи ублажавање тегоба у појединим ситуацијама.

Безбедност

Музикотерапија је безбедна метода. Неке онколошке болнице у свету (САД, Велика Британија) имају музикотерапеуте који су део стручног тима.

 

ТАЈ-ЧИ-ЧУАН

Тај-чи-чуан је стара кинеска техника вежбања, у којој се лагани покрети изводе у ритму дисања. Вежбање се комбинује са медитацијом. Заговорници ове технике тврде да покреће енергију у телу, умирује и опушта, а да се вежбањем разгибавају зглобови и опуштају мишићи.

Шта каже наука?

Бројне студије спроведене међу здравим особама или млађим особама оболелим од рака, показале су благотворан утицај ове технике на физичко и ментално здравље. Ефекти на квалитет живота код старијих особа оболелих од рака нису довољно испитани.

Безбедност

Ова техника вежбања је углавном безбедна. Лагани покрети не захтевају физичку снагу, а вежбе се лако могу прилагодити могућностима и ограничењима сваке особе. Без обзира на то, пре отпочињања вежбања неопходно је консултовати се са онкологом.

 

РЕИКИ

Реики је јапанска метода настала почетком 20. века. Заснована је на веровању да животна енергија тече кроз организам и да особа која практикује реики, полагањем руку на тело или изнад тела пацијента, може енергију усмерити ка месту на коме је највише потребна. Особе које практикују реики тврде да пацијентима може помоћи да се опусте, ублаже стрес и напетост, суоче се са тешким ситуацијама и побољшају опште стање. Неки пацијенти тврде да им помаже да се осећају боље, ублажава узнемиреност и болове.

Шта каже наука?

Резултати студија се разликују, а убедљивих доказа нема. Неке студије указују да би позитивни ефекти реики третмана могли бити резултат времена и пажње које терапеут посвећује пацијенту, најчешће у мирном и опуштајућем окружењу. Постоје и друге методе које се базирају на терапеутском додиру и које могу помоћи ублажавању болова.

Безбедност

Реики је безбедна метода.

 

За више информација:

Институт за онкологију и радиологију Србије, Пастерова 14, Београд, www.ncrc.ac.rs
Министарство здравља Републике Србије, Републичка стручна комисија за традиционалну медицину, www.zdravlje.gov.rs/showpage.php?id=189Друштво Србије за борбу против рака, Пастерова 14, Београд, www.serbiancancer.orgБрошура Биљни препарати, www.serbiancancer.org/izdavastvo/brosureБрошура Исхрана онколошких пацијената, www.serbiancancer.org/izdavastvo/brosureОрганизација за истраживање рака Велике Британије (Cancer Research UK),
www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/treatment/complementary-lternative/Национални институт за здравље САД, Национални центар за комплементарно и интегративно здравље, https://nccih.nih.govМеморијал Слоан Кетеринг канцер центар, САД,
www.mskcc.org/cancer-care/treatments/symptom-management/integrative-medicineАмеричко друштво за борбу против рака,
www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/