Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

Програм одвикавања од пушења за пацијенте Института

Саветовалиште за одвикавање од пушења

Престанак пушења посебно је значајан за све онколошке пацијенте – пре, током и након онколошког лечења.

Различите методе одвикавања од пушења део су опште стратегије контроле дувана. У саветовалишту се користе приступи и методе који су научно и стручно потврђени и званично одобрени од стране Светске здравствене организације.

Методе које се користе су: когнитивно-бихејвиорална метода (промена понашања путем едукације), фармакотерапија, психотерапија, саветовање путем телефона (подршка уз помоћ телекомуникација).

Најчешће се примењује комбинација когнитивно-бихејвиоралне метода уз примену фармаколошких средстава. Одабир методе за одвикавање у вези је са могућностима пушача за прихватање и извођење методе као и доступности истих.

Рад са пушачима у световалишту одвија се путем индивидуалног приступа прилагодјеног појединцу и и групног приступа.

 

Чињенице

 Чињеница је да после препорука да употреба дувана оштећује здравље, многи пушачи желе и покушавају да оставе пушење, али наилазе на тешкоће узроковане никотином и адитивима у дуванским производима.

  • Истина је да пушачи не пуше зато што уживају у дувану, већ зато што никотин ствара зависност и вештачки изазива осећај опуштености и благог задовољства.
  • Пушачи могу да одлуче да оставе дуван и да сами у томе успеју.
  • Некима је за то потребна подршка пријатеља или породице, а чињеница је да им је у све већем броју случајева потребна и помоћ стручне особе!!!

На овом линку можете преузети  Обавештење о курсу одвикавања од пушења

Информације и пријављивање:

Одсек епидемиологије и превенције телефон 011/2067 269