Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

EСМО водичи за пацијенте

 

ВОДИЧИ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ Европског удружења медикалних онколога (ЕСМО)

Водиче за пацијенте које можете прочитати овде написали су онколози, стручњаци у својим областима, чланови Европског удружења медикалних онколога (ЕСМО). Намењени су пацијентима и њиховим члановима породица, написани тако да могу да их разумеју и они који немају медицинско образовање. Сврха ових превода је да се боље упознате са достигнућима везаним за дијагностику и лечење различитих онколошких болести. Преводи су разврстани према органу где тумор настаје.

Терапијске могућности које су наведене у овим водичима представљају најпоузданије податке који су добијени у контролисаним клиничким испитивањима.

Врсте лечења и лекова који се препоручују јесу од користи, мада то не значи да су нужно и доступни пацијентима у свим земљама (тј. неки од ових лекова нису регистровани код нас или нису на листи лекова које здравствено осигурање Србије плаћа).

Водиче са енглеског језика превели су лекари чланови групе Млади онколози Удружења медикалних онколога Србије (УМОС), а ревидирани су од стране старијих онколога Института за онкологију и радиологију Србије и хематолога Клиничког центра Србије. Дозволу да се преводи ових водича поставе на сајт ИОРСа добијена је од стране ЕСМО захваљујући активности УМОС-а.