Telefon: 381 (0) 11 2067-100
Fax: 381 (0) 11 2685-300
E-mail: kabinet@ncrc.ac.rs

17. Forum za onkološke pacijente

By admin on December 15, 2023 in Vesti
1

U četvrtak, 29. novembra u 17.30 časova, pred punom salom  u Sava Centru, održan je 17. Forum za pacijente. Ove godine, teme su bile: HPV vakcinacija, Rak debelog creva i Preventivna mastektomija.

Forum se već  sedamnaesti put održava u okviru Kancerološke nedelje, najvećeg nacionalnog skupa lekara i medicinskih sestara – tehničara iz oblasti onkologije u Srbiji. Forumu su prisustvovali pacijenti, stručnjaci  iz različitih onkoloških centara i ostali zainteresovani za ovogodišnje teme.
Forum je otvorila dr sci med dr Ana Jovićević, predsednica Radne grupe za podršku pacijentima, a dr sc. def. Svetlana Berat je predstavila neke od aktivnosti RG grupe i Savetovališta u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS).

Značaj vakcinacije protiv humanog papiloma virus ( HPV) predstavila je dr sc. med. Ana Jovićević, epidemiolog  iz  Instituta. U  svom izlaganju istakla je da je infekcija visokorizičnim tj. onkogenim tipovima virusa uzročnik raka grlića materice i da je odgovorna i za značajan procenat drugih malignih bolesti anogenitalne regije (rak anusa, penisa, vulve, vagine) kao i usne šupljine i grla. Niskorizični tipovi HPV su uzročnici polnih bradavica (kondiloma).
Kako se HPV infekcije veoma lako prenose i najčešće nastaju kod mladih, vrlo brzo po otpočinjanju seksualnih aktivnosti,  preporučuje se vakcinacija sprovede u uzrastu oko 12-14 godina.  Devetovalentna HPV vakcina sprečava infekciju sa 7 najčešćih onkogenih tipova i 2 niskorizična tipa čime se sprečava nastanak ovim virusima izazvanih bolesti.
U Srbiji HPV vakcina spada u preporučene vakcine, a od 2022. godine se vakcinacija dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 19 godina sprovodi u domovima zdravlja o trošku Fonda.

Temu “Hirurgija raka debelog creva i kolostoma” predstavio je hirurg – onkolog dr sc med. Milan Kocić koji je upoznao prisutne sa faktorima  rizika, dijagnostikom i lečenjem raka debelog creva. Ukazao koje vrste stome postoje i kada se odlučuju za koju u zavisnosti od visine i položaja tumora. Posebno se osvrnuo na značaj nege stome i ukazao na važnost psihosocijalne podrške kod ovih pacijenata.

Temu “Radioterapija u kombinaciji sa hemioterapijom kod bolesnika sa karcinomom rektuma”  predstavila je doc. dr Suzana Stojanović – Rundić. Upoznala je prisutne sa značajem i efektima ovakvog kombinovanog pristupa i predstavila način planiranja i sprovođenja terapije i  sprečavanja potencijalnih komplikacija. Istakla je i ulogu ishrane tokom primene zračne terapije, kao i značaj umerene fizičke aktivnosti.

Rezultate upitnika o mišljenju žena obolelih od raka dojke o mastektomiji kontralateralne dojke  predstavila je dr sci. med. Mirjana Branković Magić.  Istraživanje je sprovela Evropa Dona Srbija, u saradnji sa Evropa Dona Evropa.  Potom je dr Branković Magić otvorila panel na temu “Preventivna mastektomija druge dojke kod obolelih od karcinoma dojke – Ko? Kada? Zašto?” Panelisti su bili prof. dr Ivan Marković, onkološki hirurg, dr Olivera Kosovac, plasični hirurg, i dr Marija Andrijić, psiholog.

Prof. dr Marković je istakao da je jedan od kriterijuma za odluku o kontralateralnoj mastektomiji genetička predispozicija. U nekim slučajevima, žene koje imaju visok rizik za rak dojke odnosno mutacije gena povezanih sa rakom dojke, kao što su BRCA1 ili BRCA2 , žele preventivnu mastektomiju pre nego što se karcinom dojke ili jajnika  razvije. Pored toga, istraživanja su pokazala i značaj obostranog uklanjanja jajnika i jajovoda kod ovih žena. Istakao je da su žene mlađe od 50 godina, žene koje imaju decu, one koje su doživele veliki stres zbog raka u porodici sklonije odluci za kontralateralnu mastektomiju, čak i kod žena  sa  niskim rizikom. Ukazao je na značaj multidisciplinarnog pristupa i postavljanja jasnih indikacija.  Takodje, ukazao na ulogu  hirurga-onkologa da pacijentkinji objasni  rizik za oboljevanje od raka dojke, komplikacije koje se potencijalno mogu javiti nakon učinjene operacije, kao i mogućnosti za dalje bezbedno praćenje tj. kontrole.

Dr Olivera Kosovac istakla je da je, nakon profilaktične mastektomije, rizik za primarni karcinom dojke smanjen više od  90%.

Dr Marija Andrijić je istakla da je  pre operacije neophodna adekvatna psihološka procena i da bi psiholog trebalo da bude važan deo tima u okviru multidisciplinarnog pristupa. Istakla je da žene trebaju  da bude informisane o kontralateralnoj operaciji, kao i posledicama iste.  Takodje, ukazala je da strah i anksioznost od potencijalnog oboljevanja od raka dojke ne treba da budu indikacija za operaciju kontralateralnu mastektomiju.

Nakon predstavljenih tema otvorena je diskusija i sugestije stručnjaka i pacijenata su bile:

  • Da se HPV vakcina uvrsti u Program imunizacije kao obavezna vakcina
  • Da se edukuju deca i roditelji, kao i šira populacija o značaju HPV vakcine
  • Da se unaprede edukacija i podška pacijentima sa kolostomom ili drugim tipovima stome
  • Da se postave jasne indikacije za kontralateralnu mastektomiju u okviru multiprofesionalnog pristupa
  • Preporuke za radiološko praćenje i kontrolu simptoma nakon učinjene operacije kontralateralne mastektomije
  • Simetralizacija obe dojke nakon učinjene kontralateralne mastektomije i drugo

Forum su organizovali Radna grupa za podršku pacijentima IORS i Odeljenje za psihoonkologiju, psihosocijalnu podršku i rehabilitaciju (Savetovalište) IORS.

 

05.12.2023.

Dr sc def. Svetlana Berat, spec.soc.rehab.

Dr sci  med. Ana Jovićević

About the Author

adminView all posts by admin